Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Segregering på arbetsmarknaden i Moçambique och dess effekter på kvinnors arbetsmarknadsutfall

Alexopoulos Fleur, Alexandra LU and Athanasiadi, Melina LU (2014) NEKH01 20141
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Uppsatsen analyserar segregering på arbetsmarknaden i Moçambique. Utgångspunkten i studien är segregeringsteori med tre undergrupper som behandlar arbetsmarknadssegregeringsteori, humankapitalteori och genusteori. I uppsatsen behandlas kvinnors möjligheter och begränsningar att tillträda arbetsmarknaden, samt den rådande situationen för kvinnor på arbetsmarknaden i landet. Metodologin som används är kvalitativ fallstudie. Uppsatsens empiriska del är hämtad från tidigare studier, rapporter och observationer, samt av eget primärmaterial som införskaffats under författarnas studieresa till landet. De resultat som studien kan påvisa är att kvinnor i Moçambique har ett relativt lågt humankapital. Utbildningsnivån och hälsan för invånarna i... (More)
Uppsatsen analyserar segregering på arbetsmarknaden i Moçambique. Utgångspunkten i studien är segregeringsteori med tre undergrupper som behandlar arbetsmarknadssegregeringsteori, humankapitalteori och genusteori. I uppsatsen behandlas kvinnors möjligheter och begränsningar att tillträda arbetsmarknaden, samt den rådande situationen för kvinnor på arbetsmarknaden i landet. Metodologin som används är kvalitativ fallstudie. Uppsatsens empiriska del är hämtad från tidigare studier, rapporter och observationer, samt av eget primärmaterial som införskaffats under författarnas studieresa till landet. De resultat som studien kan påvisa är att kvinnor i Moçambique har ett relativt lågt humankapital. Utbildningsnivån och hälsan för invånarna i landet har inte nått den nivå som får anses nödvändig för att påverka segregeringen på arbetsmarknaden. Detta har resulterat i att kvinnors möjligheter till större inflytande på den formella arbetsmarknaden små. Det kan även påvisas ett komplext mönster av korruption, sociala normer och kulturella inslag, vilket även anses ha en effekt på kvinnornas rådande arbetssituation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alexopoulos Fleur, Alexandra LU and Athanasiadi, Melina LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20141
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
humankapital, arbetsmarknad, Könssegregering, empowerment, Moçambique
language
Swedish
id
4647731
date added to LUP
2014-09-22 13:04:00
date last changed
2014-09-22 13:04:00
@misc{4647731,
  abstract     = {{Uppsatsen analyserar segregering på arbetsmarknaden i Moçambique. Utgångspunkten i studien är segregeringsteori med tre undergrupper som behandlar arbetsmarknadssegregeringsteori, humankapitalteori och genusteori. I uppsatsen behandlas kvinnors möjligheter och begränsningar att tillträda arbetsmarknaden, samt den rådande situationen för kvinnor på arbetsmarknaden i landet. Metodologin som används är kvalitativ fallstudie. Uppsatsens empiriska del är hämtad från tidigare studier, rapporter och observationer, samt av eget primärmaterial som införskaffats under författarnas studieresa till landet. De resultat som studien kan påvisa är att kvinnor i Moçambique har ett relativt lågt humankapital. Utbildningsnivån och hälsan för invånarna i landet har inte nått den nivå som får anses nödvändig för att påverka segregeringen på arbetsmarknaden. Detta har resulterat i att kvinnors möjligheter till större inflytande på den formella arbetsmarknaden små. Det kan även påvisas ett komplext mönster av korruption, sociala normer och kulturella inslag, vilket även anses ha en effekt på kvinnornas rådande arbetssituation.}},
  author       = {{Alexopoulos Fleur, Alexandra and Athanasiadi, Melina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Segregering på arbetsmarknaden i Moçambique och dess effekter på kvinnors arbetsmarknadsutfall}},
  year         = {{2014}},
}