Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mening i vardagen – upplevelsen av aktivitet hos medlemmar på ett Fontänhus

Elmrud, Jenny (2011) ATPK65 20111
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Att utföra meningsfulla aktiviteter har visat vara viktigt för att uppnå god hälsa. Vad som gör en aktivitet meningsfull kan ses på många olika sätt och är individuellt. Fontänhuset är ett etablerat klubbhus för personer med psykiskt funktionshinder och studier har visat att detta klubbhus erbjuder meningsfulla aktiviteter. Den här studien ämnade undersöka vad som ger mening i aktivitet hos medlemmar på ett Fontänhus, då detta ämne är outforskat. Metoden för undersökningen var kvalitativ med semistrukturerade intervjuer av fyra medlemmar på ett Fontänhus i Sverige. Resultatet visade att tillhörande av ett socialt sammanhang, hjälpsamhet, användande av kunskap och kapacitet, mod och utveckling och husets möjligheter i sig bidrog till en... (More)
Att utföra meningsfulla aktiviteter har visat vara viktigt för att uppnå god hälsa. Vad som gör en aktivitet meningsfull kan ses på många olika sätt och är individuellt. Fontänhuset är ett etablerat klubbhus för personer med psykiskt funktionshinder och studier har visat att detta klubbhus erbjuder meningsfulla aktiviteter. Den här studien ämnade undersöka vad som ger mening i aktivitet hos medlemmar på ett Fontänhus, då detta ämne är outforskat. Metoden för undersökningen var kvalitativ med semistrukturerade intervjuer av fyra medlemmar på ett Fontänhus i Sverige. Resultatet visade att tillhörande av ett socialt sammanhang, hjälpsamhet, användande av kunskap och kapacitet, mod och utveckling och husets möjligheter i sig bidrog till en upplevelse av meningsfullhet i aktivitet för de fyra intervjuade medlemmarna. Vidare kan forskning göras för att undersöka hur man kan dra nytta av Fontänhusets koncept i liknande verksamheter eller i reguljära arbetsrehabiliterande former. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Elmrud, Jenny
supervisor
organization
course
ATPK65 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
arbetsterapi, Fontänhuset, psykiatriska sjukdomar, meningsfulla aktiviteter
language
Swedish
id
4780686
date added to LUP
2014-11-19 14:50:02
date last changed
2015-12-14 13:22:06
@misc{4780686,
  abstract     = {{Att utföra meningsfulla aktiviteter har visat vara viktigt för att uppnå god hälsa. Vad som gör en aktivitet meningsfull kan ses på många olika sätt och är individuellt. Fontänhuset är ett etablerat klubbhus för personer med psykiskt funktionshinder och studier har visat att detta klubbhus erbjuder meningsfulla aktiviteter. Den här studien ämnade undersöka vad som ger mening i aktivitet hos medlemmar på ett Fontänhus, då detta ämne är outforskat. Metoden för undersökningen var kvalitativ med semistrukturerade intervjuer av fyra medlemmar på ett Fontänhus i Sverige. Resultatet visade att tillhörande av ett socialt sammanhang, hjälpsamhet, användande av kunskap och kapacitet, mod och utveckling och husets möjligheter i sig bidrog till en upplevelse av meningsfullhet i aktivitet för de fyra intervjuade medlemmarna. Vidare kan forskning göras för att undersöka hur man kan dra nytta av Fontänhusets koncept i liknande verksamheter eller i reguljära arbetsrehabiliterande former.}},
  author       = {{Elmrud, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Mening i vardagen – upplevelsen av aktivitet hos medlemmar på ett Fontänhus}},
  year         = {{2011}},
}