Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vem vill bli Sveriges nästa städmästare? : om public service-tvs anpassning till en kommersiell marknad

Wallenius, Mattias LU and Jordås, Anton LU (2015) MKVA22 20142
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Studenterna Anton Jordås och Mattias Wallenius har studerat hur tv-programmet Sveriges städmästare kan ses som ett uttryck för third way tv. Third way tv är ett synsätt som grundar sig i Anthony Giddens tankar om den politiska utvecklingen i Västeuropa och USA under slutet av 1900-talet. Forskarna John McConchie och Karen Orr Vered har överfört Giddens syn till public service-tv. Third way tv ger en syn på hur public servicebolag påverkats av den politiska och samhälleliga utvecklingen som Giddens beskrivit. Vered och McConchie menar att det skett en kommersialisering och att third way tv kan ses som ett uttryck för hur public servicebolag, i skapandet av program, försöker förhålla sig till den nya, mer kommersiella mediemarknaden. Jordås... (More)
Studenterna Anton Jordås och Mattias Wallenius har studerat hur tv-programmet Sveriges städmästare kan ses som ett uttryck för third way tv. Third way tv är ett synsätt som grundar sig i Anthony Giddens tankar om den politiska utvecklingen i Västeuropa och USA under slutet av 1900-talet. Forskarna John McConchie och Karen Orr Vered har överfört Giddens syn till public service-tv. Third way tv ger en syn på hur public servicebolag påverkats av den politiska och samhälleliga utvecklingen som Giddens beskrivit. Vered och McConchie menar att det skett en kommersialisering och att third way tv kan ses som ett uttryck för hur public servicebolag, i skapandet av program, försöker förhålla sig till den nya, mer kommersiella mediemarknaden. Jordås och Wallenius gör med sin kvalitativa deskriptiva textanalys nedslag i konkreta delar i Sveriges städmästare och analyserar dessa utifrån third way tv. Analysen fokuserar på tre områden: etableringen av experternas auktoritet, genreuppluckring och konstruerande av beteenden. Alla tre är typiska för third way tv-begreppet. Sveriges städmästare sändes i public servicekanalen SVT1. Textförfattarna menar att programmet, utifrån sin third way tv-karaktär, kan ses som ett uttryck för hur Sveriges Television (SVT) har kommersialiserat sitt utbud.
Nyckelord: Third way tv, public service och Sveriges städmästare. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wallenius, Mattias LU and Jordås, Anton LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20142
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
language
Swedish
id
4937229
date added to LUP
2016-04-28 09:16:05
date last changed
2016-04-28 09:16:05
@misc{4937229,
  abstract     = {{Studenterna Anton Jordås och Mattias Wallenius har studerat hur tv-programmet Sveriges städmästare kan ses som ett uttryck för third way tv. Third way tv är ett synsätt som grundar sig i Anthony Giddens tankar om den politiska utvecklingen i Västeuropa och USA under slutet av 1900-talet. Forskarna John McConchie och Karen Orr Vered har överfört Giddens syn till public service-tv. Third way tv ger en syn på hur public servicebolag påverkats av den politiska och samhälleliga utvecklingen som Giddens beskrivit. Vered och McConchie menar att det skett en kommersialisering och att third way tv kan ses som ett uttryck för hur public servicebolag, i skapandet av program, försöker förhålla sig till den nya, mer kommersiella mediemarknaden. Jordås och Wallenius gör med sin kvalitativa deskriptiva textanalys nedslag i konkreta delar i Sveriges städmästare och analyserar dessa utifrån third way tv. Analysen fokuserar på tre områden: etableringen av experternas auktoritet, genreuppluckring och konstruerande av beteenden. Alla tre är typiska för third way tv-begreppet. Sveriges städmästare sändes i public servicekanalen SVT1. Textförfattarna menar att programmet, utifrån sin third way tv-karaktär, kan ses som ett uttryck för hur Sveriges Television (SVT) har kommersialiserat sitt utbud.
Nyckelord: Third way tv, public service och Sveriges städmästare.}},
  author       = {{Wallenius, Mattias and Jordås, Anton}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vem vill bli Sveriges nästa städmästare? : om public service-tvs anpassning till en kommersiell marknad}},
  year         = {{2015}},
}