Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Risken med att ropa högst och få hjälp först - En diskursanalys av bullerbekämpning i förskolan

Forsström, Filip LU (2015) PEDK01 20151
Education
Abstract (Swedish)
Buller i förskolan undersöks utifrån syftet att genom en diskursanalys urskilja hur bullerbekämpning i en skrift om förskolan förändrar och styr barns aktiviteter och vilka antaganden om barn och buller som det grundar sig på. Med den diskursanalytiska metoden där språk och ting är en del i att iscensätta flera buller som samverkar urskiljs mekanismer för styrning av barns aktiviteter för att kontrollera vilka ljud som får ljuda. Resultatet visar på en Vilja att bekämpa buller som bygger på risken att utsättas för buller, det Särskilda barnet som särskiljer sig som extra utsatt för bullret och Bullerbekämpande mekanismer som är de språkliga och materiella strategier som används i förskolan för att styra barns aktiviteter i en riktning mot... (More)
Buller i förskolan undersöks utifrån syftet att genom en diskursanalys urskilja hur bullerbekämpning i en skrift om förskolan förändrar och styr barns aktiviteter och vilka antaganden om barn och buller som det grundar sig på. Med den diskursanalytiska metoden där språk och ting är en del i att iscensätta flera buller som samverkar urskiljs mekanismer för styrning av barns aktiviteter för att kontrollera vilka ljud som får ljuda. Resultatet visar på en Vilja att bekämpa buller som bygger på risken att utsättas för buller, det Särskilda barnet som särskiljer sig som extra utsatt för bullret och Bullerbekämpande mekanismer som är de språkliga och materiella strategier som används i förskolan för att styra barns aktiviteter i en riktning mot de rätta ljuden. Med detta som grund diskuteras en Pedagogisk bullerbekämpning vilket kan vara grunden för att minska buller utifrån en pedagogisk infallsvinkel. Frågan för fortsatt forskning är ifall en pedagogisk bullerbekämpning är förenlig med förskolans mål och om den kan inkludera barns inflytande och deras rätt att ljuda. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Forsström, Filip LU
supervisor
organization
course
PEDK01 20151
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
pedagogisk bullerbekämpning, förskola, diskursanalys, iscensätta, styrning, ting
language
Swedish
id
5469545
date added to LUP
2015-06-15 08:25:54
date last changed
2015-06-15 08:25:54
@misc{5469545,
  abstract     = {{Buller i förskolan undersöks utifrån syftet att genom en diskursanalys urskilja hur bullerbekämpning i en skrift om förskolan förändrar och styr barns aktiviteter och vilka antaganden om barn och buller som det grundar sig på. Med den diskursanalytiska metoden där språk och ting är en del i att iscensätta flera buller som samverkar urskiljs mekanismer för styrning av barns aktiviteter för att kontrollera vilka ljud som får ljuda. Resultatet visar på en Vilja att bekämpa buller som bygger på risken att utsättas för buller, det Särskilda barnet som särskiljer sig som extra utsatt för bullret och Bullerbekämpande mekanismer som är de språkliga och materiella strategier som används i förskolan för att styra barns aktiviteter i en riktning mot de rätta ljuden. Med detta som grund diskuteras en Pedagogisk bullerbekämpning vilket kan vara grunden för att minska buller utifrån en pedagogisk infallsvinkel. Frågan för fortsatt forskning är ifall en pedagogisk bullerbekämpning är förenlig med förskolans mål och om den kan inkludera barns inflytande och deras rätt att ljuda.}},
  author       = {{Forsström, Filip}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Risken med att ropa högst och få hjälp först - En diskursanalys av bullerbekämpning i förskolan}},
  year         = {{2015}},
}