Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Människorna bakom siffrorna : en undersökning om svenska tidningars skildringar av flyktingar

Westerdahl, Matilda LU and Jakobsen, Gabriella LU (2015) MKVA22 20152
Media and Communication Studies
Department of Communication and Media
Abstract (Swedish)
Vår uppsats handlar om hur människor på flykt framställs i svenska medier under flyktingkrisen 2015. Tre tidningar (Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Sydsvenskan) undersöks under en period på sju veckor mellan 21 september till 8 november. För att få en överblick av rapporteringen har vi inlett arbetet med en kvantitativ undersökning och med den har vi kunnat utröna vilka artiklar som hör till den typiska rapporteringen samt den atypiska. Den typiska rapporteringen tenderar att vara mer kollektiviserande i sina representationer av flyktingar och den atypiska är mer individualiserande. Därefter har en kvalitativ metod tillämpats och med hjälp av ett strategiskt urval har vi avgränsat antalet artiklar till sammanlagt sex enheter. I... (More)
Vår uppsats handlar om hur människor på flykt framställs i svenska medier under flyktingkrisen 2015. Tre tidningar (Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Sydsvenskan) undersöks under en period på sju veckor mellan 21 september till 8 november. För att få en överblick av rapporteringen har vi inlett arbetet med en kvantitativ undersökning och med den har vi kunnat utröna vilka artiklar som hör till den typiska rapporteringen samt den atypiska. Den typiska rapporteringen tenderar att vara mer kollektiviserande i sina representationer av flyktingar och den atypiska är mer individualiserande. Därefter har en kvalitativ metod tillämpats och med hjälp av ett strategiskt urval har vi avgränsat antalet artiklar till sammanlagt sex enheter. I jämförelse med tidigare studier kan vi se att rapporteringen i svenska tidningar skiljer sig från utländska medier då de bidrar med en mer dynamisk skildring av flyktingar och asylsökande. Trots detta finns det en brist på representation av flyktingar som individer, vilket skulle kunna bidra till en mer nyanserad uppfattning av dem. Istället framhålls situationens ekonomiska aspekter vilket kan leda till att det blir svårare för läsare att relatera till och känna sympati för flyktingar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Westerdahl, Matilda LU and Jakobsen, Gabriella LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20152
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
flyktingar, flyktingkrisen, representation, avhumanisering, tidningar, nyhetsmedier
language
Swedish
id
8516459
date added to LUP
2016-02-10 11:18:56
date last changed
2016-02-10 11:18:56
@misc{8516459,
  abstract     = {{Vår uppsats handlar om hur människor på flykt framställs i svenska medier under flyktingkrisen 2015. Tre tidningar (Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Sydsvenskan) undersöks under en period på sju veckor mellan 21 september till 8 november. För att få en överblick av rapporteringen har vi inlett arbetet med en kvantitativ undersökning och med den har vi kunnat utröna vilka artiklar som hör till den typiska rapporteringen samt den atypiska. Den typiska rapporteringen tenderar att vara mer kollektiviserande i sina representationer av flyktingar och den atypiska är mer individualiserande. Därefter har en kvalitativ metod tillämpats och med hjälp av ett strategiskt urval har vi avgränsat antalet artiklar till sammanlagt sex enheter. I jämförelse med tidigare studier kan vi se att rapporteringen i svenska tidningar skiljer sig från utländska medier då de bidrar med en mer dynamisk skildring av flyktingar och asylsökande. Trots detta finns det en brist på representation av flyktingar som individer, vilket skulle kunna bidra till en mer nyanserad uppfattning av dem. Istället framhålls situationens ekonomiska aspekter vilket kan leda till att det blir svårare för läsare att relatera till och känna sympati för flyktingar.}},
  author       = {{Westerdahl, Matilda and Jakobsen, Gabriella}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Människorna bakom siffrorna : en undersökning om svenska tidningars skildringar av flyktingar}},
  year         = {{2015}},
}