Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Likheter som attraherar i personlighetsdragen öppenhet, noggrannhet och extraversion.

Brahed, Anna LU and Knuhtsen, Joanna (2016) PSYK11 20161
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Vi gillar dem som är lika oss själva, har tidigare studier och teorier visat. Människor tenderar till att attraheras av lika personer, då det uppstår en sorts positiv och belönande känsla. Denna kvantitativa studie har undersökt om likheter med inriktning på personlighetsdragen öppenhet, noggrannhet och extraversion tenderar till att attrahera mellan individer i en svensk kontext. Finns det ett samband mellan individens och hens ideala kärlekspartners personlighetsdrag öppenhet, noggrannhet och extraversion? Kvinnor och män i åldrarna 18 till 62 år deltog i enkätstudien som publicerades på Facebook samt skickades ut via e-post till studenterna på det beteendevetenskapliga programmet på Lunds universitet. Sammanlagt besvarade 200 deltagare... (More)
Vi gillar dem som är lika oss själva, har tidigare studier och teorier visat. Människor tenderar till att attraheras av lika personer, då det uppstår en sorts positiv och belönande känsla. Denna kvantitativa studie har undersökt om likheter med inriktning på personlighetsdragen öppenhet, noggrannhet och extraversion tenderar till att attrahera mellan individer i en svensk kontext. Finns det ett samband mellan individens och hens ideala kärlekspartners personlighetsdrag öppenhet, noggrannhet och extraversion? Kvinnor och män i åldrarna 18 till 62 år deltog i enkätstudien som publicerades på Facebook samt skickades ut via e-post till studenterna på det beteendevetenskapliga programmet på Lunds universitet. Sammanlagt besvarade 200 deltagare frågor om personlighet i webbenkäten som var baserade på the Big Five Inventory. Medelvärdena från deltagarnas svar analyserades i tre stycken korrelationsanalyser, en för varje personlighetsdrag. Alla tre korrelationsanalyser visade signifikanta resultat. Deltagarna tenderade alltså att skatta sig själva och deras ideala kärlekspartners lika i personlighetsdragen öppenhet, noggrannhet och extraversion och därmed stöds hypotesen om dessa samband. En explorativ beroende variansanalys visade även att deltagarna skattade sina ideala kärlekspartners högre än sig själva i samtliga personlighetsdrag. Framtida studier uppmuntras till att vidare undersöka skillnader i graden av likheter i relation till kön. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brahed, Anna LU and Knuhtsen, Joanna
supervisor
organization
course
PSYK11 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Attraktion, likheter, personlighetsdrag, öppenhet, noggrannhet, extraversion
language
Swedish
id
8877940
date added to LUP
2016-06-08 11:18:35
date last changed
2016-06-08 11:18:35
@misc{8877940,
  abstract     = {{Vi gillar dem som är lika oss själva, har tidigare studier och teorier visat. Människor tenderar till att attraheras av lika personer, då det uppstår en sorts positiv och belönande känsla. Denna kvantitativa studie har undersökt om likheter med inriktning på personlighetsdragen öppenhet, noggrannhet och extraversion tenderar till att attrahera mellan individer i en svensk kontext. Finns det ett samband mellan individens och hens ideala kärlekspartners personlighetsdrag öppenhet, noggrannhet och extraversion? Kvinnor och män i åldrarna 18 till 62 år deltog i enkätstudien som publicerades på Facebook samt skickades ut via e-post till studenterna på det beteendevetenskapliga programmet på Lunds universitet. Sammanlagt besvarade 200 deltagare frågor om personlighet i webbenkäten som var baserade på the Big Five Inventory. Medelvärdena från deltagarnas svar analyserades i tre stycken korrelationsanalyser, en för varje personlighetsdrag. Alla tre korrelationsanalyser visade signifikanta resultat. Deltagarna tenderade alltså att skatta sig själva och deras ideala kärlekspartners lika i personlighetsdragen öppenhet, noggrannhet och extraversion och därmed stöds hypotesen om dessa samband. En explorativ beroende variansanalys visade även att deltagarna skattade sina ideala kärlekspartners högre än sig själva i samtliga personlighetsdrag. Framtida studier uppmuntras till att vidare undersöka skillnader i graden av likheter i relation till kön.}},
  author       = {{Brahed, Anna and Knuhtsen, Joanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Likheter som attraherar i personlighetsdragen öppenhet, noggrannhet och extraversion.}},
  year         = {{2016}},
}