Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur utvärderas IT- och informationssäkerhetsinvesteringar?

Asali, Omid LU and Olsson, Dennis (2016) SYSK02 20161
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Internet har som verktyg kommit att spela en allt större roll för hur företag bedriver sina affärsprocesser. Med detta verktyg har även nya hot vuxit fram som kan resultera i ekonomiska förluster. För att mildra eller förhindra dessa ekonomiska förluster investerar organisationer i åtgärder för att skydda sig och sin information. Detta innebär att organisationer spenderar stora summor på IT- och informationssäkerhet. Den här typen av investeringar är dock svåra att utvärdera och rättfärdiga ekonomiskt. Vi ställde oss då frågan hur organisationer gör för att hantera detta problem, och om de tar användning av modeller för att göra detta. För att ge svar på frågan har akademisk litteratur på ämnet undersökts i syfte att jämföra med hur tre... (More)
Internet har som verktyg kommit att spela en allt större roll för hur företag bedriver sina affärsprocesser. Med detta verktyg har även nya hot vuxit fram som kan resultera i ekonomiska förluster. För att mildra eller förhindra dessa ekonomiska förluster investerar organisationer i åtgärder för att skydda sig och sin information. Detta innebär att organisationer spenderar stora summor på IT- och informationssäkerhet. Den här typen av investeringar är dock svåra att utvärdera och rättfärdiga ekonomiskt. Vi ställde oss då frågan hur organisationer gör för att hantera detta problem, och om de tar användning av modeller för att göra detta. För att ge svar på frågan har akademisk litteratur på ämnet undersökts i syfte att jämföra med hur tre företag i olika branscher går tillväga i praktiken. Jämförelsen visar på att de ekonomiska utvärderingsmodeller som litteraturen talar för inte används bland de organisationer som deltagit i undersökningen. Varken innan, eller efter en investering har gjorts. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Asali, Omid LU and Olsson, Dennis
supervisor
organization
course
SYSK02 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
report number
INF16-024
language
Swedish
id
8878856
date added to LUP
2016-06-23 09:58:54
date last changed
2016-06-23 09:58:54
@misc{8878856,
  abstract     = {{Internet har som verktyg kommit att spela en allt större roll för hur företag bedriver sina affärsprocesser. Med detta verktyg har även nya hot vuxit fram som kan resultera i ekonomiska förluster. För att mildra eller förhindra dessa ekonomiska förluster investerar organisationer i åtgärder för att skydda sig och sin information. Detta innebär att organisationer spenderar stora summor på IT- och informationssäkerhet. Den här typen av investeringar är dock svåra att utvärdera och rättfärdiga ekonomiskt. Vi ställde oss då frågan hur organisationer gör för att hantera detta problem, och om de tar användning av modeller för att göra detta. För att ge svar på frågan har akademisk litteratur på ämnet undersökts i syfte att jämföra med hur tre företag i olika branscher går tillväga i praktiken. Jämförelsen visar på att de ekonomiska utvärderingsmodeller som litteraturen talar för inte används bland de organisationer som deltagit i undersökningen. Varken innan, eller efter en investering har gjorts.}},
  author       = {{Asali, Omid and Olsson, Dennis}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur utvärderas IT- och informationssäkerhetsinvesteringar?}},
  year         = {{2016}},
}