Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Från verksamhet till mottagare: en fallstudie av sjukvårdens kallelser

Källqvist, Maria LU (2016) SVEK63 20161
Swedish
Abstract (Swedish)
Målet med uppsatsen är att studera hur en välfungerande kallelsemall kan se ut samt att studera processen att ta fram en ny kallelse. Metoden som används är textanalys med kritisk diskursanalys som teoretisk ram. Två mallar för kallelse till cellprov har analyserats – en äldre version från region Stockholm Gotland samt en ny nationell cellprovskallelse. Analysen av språkhandlingar, attityder, närhet och distans samt av den visuella utformningen visar att den nya kallelseversionen har ett tydligare mottagarperspektiv samt att den präglas av närhet till läsaren. Den är argumenterande till sin struktur och även tydlig i sina uppmaningar. En analys av den nya kallelsens modelläsare tyder dock på att målgruppen unga kvinnor kan ha blivit... (More)
Målet med uppsatsen är att studera hur en välfungerande kallelsemall kan se ut samt att studera processen att ta fram en ny kallelse. Metoden som används är textanalys med kritisk diskursanalys som teoretisk ram. Två mallar för kallelse till cellprov har analyserats – en äldre version från region Stockholm Gotland samt en ny nationell cellprovskallelse. Analysen av språkhandlingar, attityder, närhet och distans samt av den visuella utformningen visar att den nya kallelseversionen har ett tydligare mottagarperspektiv samt att den präglas av närhet till läsaren. Den är argumenterande till sin struktur och även tydlig i sina uppmaningar. En analys av den nya kallelsens modelläsare tyder dock på att målgruppen unga kvinnor kan ha blivit prioriterade framför andra målgrupper under framtagningsprocessen av den nya mallen. Analysen pekar också på en viss ambivalens i texten, dels mellan en tvingande ton och frivillighet, dels mellan närhet och distans, vilket skulle kunna skapa problem för läsaren. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Källqvist, Maria LU
supervisor
organization
course
SVEK63 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kallelse, cellprovskallelse, textanalys, kritisk diskursanalys, visuell analys, modelläsare
language
Swedish
id
8885528
date added to LUP
2016-08-01 14:02:44
date last changed
2016-08-01 14:02:44
@misc{8885528,
  abstract     = {{Målet med uppsatsen är att studera hur en välfungerande kallelsemall kan se ut samt att studera processen att ta fram en ny kallelse. Metoden som används är textanalys med kritisk diskursanalys som teoretisk ram. Två mallar för kallelse till cellprov har analyserats – en äldre version från region Stockholm Gotland samt en ny nationell cellprovskallelse. Analysen av språkhandlingar, attityder, närhet och distans samt av den visuella utformningen visar att den nya kallelseversionen har ett tydligare mottagarperspektiv samt att den präglas av närhet till läsaren. Den är argumenterande till sin struktur och även tydlig i sina uppmaningar. En analys av den nya kallelsens modelläsare tyder dock på att målgruppen unga kvinnor kan ha blivit prioriterade framför andra målgrupper under framtagningsprocessen av den nya mallen. Analysen pekar också på en viss ambivalens i texten, dels mellan en tvingande ton och frivillighet, dels mellan närhet och distans, vilket skulle kunna skapa problem för läsaren.}},
  author       = {{Källqvist, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Från verksamhet till mottagare: en fallstudie av sjukvårdens kallelser}},
  year         = {{2016}},
}