Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"Käften Gunvald" : en kvalitativ textanalys av karaktären Gunvald Larsson i Beckserien

Lindholm, Moa LU and Kursis, Aleks LU (2016) MKVA22 20161
Media and Communication Studies
Department of Communication and Media
Abstract (Swedish)
“Käften Gunvald” är en textanalys av en karaktär i Beckserien utifrån ett performativitetsperspektiv och normperspektiv. Den är skriven av Aleks Kursis och Moa Lindholm, enheten för medie­ och kommunikationsvetenskap, vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet. Den här uppsatsen undersöker representation i populärkulturen och tittar på huvudkaraktären Gunvald Larsson i den svenska filmserien Beck. Utöver hur Gunvalds normbrytande beteende kommer till uttryck i filmserien tittar uppsatsen även på hur manlighet kan konstrueras i populärkultur. I uppsatsen används social normteori samt genusteoretiska begrepp som analysverktyg. I analysen konstateras det att Gunvald uppvisar traditionella könsnormer och ofta avviker... (More)
“Käften Gunvald” är en textanalys av en karaktär i Beckserien utifrån ett performativitetsperspektiv och normperspektiv. Den är skriven av Aleks Kursis och Moa Lindholm, enheten för medie­ och kommunikationsvetenskap, vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet. Den här uppsatsen undersöker representation i populärkulturen och tittar på huvudkaraktären Gunvald Larsson i den svenska filmserien Beck. Utöver hur Gunvalds normbrytande beteende kommer till uttryck i filmserien tittar uppsatsen även på hur manlighet kan konstrueras i populärkultur. I uppsatsen används social normteori samt genusteoretiska begrepp som analysverktyg. I analysen konstateras det att Gunvald uppvisar traditionella könsnormer och ofta avviker från sociala normer. Andra karaktärer påtalar att han bryter mot normer men det är sällan han anpassar sitt beteende efter dessa sanktioner. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindholm, Moa LU and Kursis, Aleks LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20161
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
genus, Beck, normer, textanalys, populärkultur
language
Swedish
id
8889744
date added to LUP
2016-09-02 16:35:27
date last changed
2016-09-02 16:35:27
@misc{8889744,
  abstract     = {{“Käften Gunvald” är en textanalys av en karaktär i Beckserien utifrån ett performativitetsperspektiv och normperspektiv. Den är skriven av Aleks Kursis och Moa Lindholm, enheten för medie­ och kommunikationsvetenskap, vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet. Den här uppsatsen undersöker representation i populärkulturen och tittar på huvudkaraktären Gunvald Larsson i den svenska filmserien Beck. Utöver hur Gunvalds normbrytande beteende kommer till uttryck i filmserien tittar uppsatsen även på hur manlighet kan konstrueras i populärkultur. I uppsatsen används social normteori samt genusteoretiska begrepp som analysverktyg. I analysen konstateras det att Gunvald uppvisar traditionella könsnormer och ofta avviker från sociala normer. Andra karaktärer påtalar att han bryter mot normer men det är sällan han anpassar sitt beteende efter dessa sanktioner.}},
  author       = {{Lindholm, Moa and Kursis, Aleks}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"Käften Gunvald" : en kvalitativ textanalys av karaktären Gunvald Larsson i Beckserien}},
  year         = {{2016}},
}