Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sockersjukan - galizier i tidningen Arbetet 1904-1907

Fryksäter, Jennie LU (2016) HISK01 20162
History
Abstract (Swedish)
I början av 1904 påbörjades en organiserad import av arbetskraft från central-öst Europa till det skånska lantbruket, detta samtidigt som lantarbetare började organisera sig för att få bättre lön, arbetsvillkor och arbetstider. Det finns olika förklaringar till importen men en sak är säker, importen av arbetskraft från östra Europa skakade om den svenska arbetarrörelsen och det blev tydligt i tidningen Arbetets rapportering. En del av dessa lantarbetare från östra Europa blev kallade galizier, några var från provinsen Galizien andra var det inte. Syftet med denna uppsats är att undersöka hur den socialdemokratiska tidningen Arbetet använde ordet galizier med fokus på särskiljning och rasifiering. Detta genom att göra en diskursanalys av... (More)
I början av 1904 påbörjades en organiserad import av arbetskraft från central-öst Europa till det skånska lantbruket, detta samtidigt som lantarbetare började organisera sig för att få bättre lön, arbetsvillkor och arbetstider. Det finns olika förklaringar till importen men en sak är säker, importen av arbetskraft från östra Europa skakade om den svenska arbetarrörelsen och det blev tydligt i tidningen Arbetets rapportering. En del av dessa lantarbetare från östra Europa blev kallade galizier, några var från provinsen Galizien andra var det inte. Syftet med denna uppsats är att undersöka hur den socialdemokratiska tidningen Arbetet använde ordet galizier med fokus på särskiljning och rasifiering. Detta genom att göra en diskursanalys av artiklar som publicerats mellan 1904-1907. I uppsatsen utgår jag från teorier om särskiljning, rasifiering, makt och vetande. Begreppet särskiljning används för att fånga den process i vilken egenskaper tillskrivs en befolkningsgrupp samt processen i vilken själva föreställningen om hur gruppens existens blir till. Tidigare forskning har fokuserat på varför importen inleddes och om de som kallas galizier var strejkbrytare, men även nationalism. Vad denna uppsats visar är att Arbetets artiklar skapar en föreställning om de lantarbetare som kallas galizier som djur, smittbärare och strejkbrytare, men även en förställning om deras existens och var de befinner sig. Med sina artiklar är Arbetet en del av den process i vilken föreställningen om galizier börjar.
Keyword: galizier, Galizien, Arbetet, arbetarrörelsen, särskiljning, makt, rasifiering, lantarbetarförbundet, diskursteori, diskurs, Foucault, föreställning, strejkbrytare. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fryksäter, Jennie LU
supervisor
organization
alternative title
Sockersjukan - galizier in the newspaper Arbetet 1904-1907
course
HISK01 20162
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
galizier, Galizien, Arbetet, arbetarrörelsen, särskiljning, makt, rasifiering, lantarbetarförbundet, diskursteori, diskurs, Foucault, föreställning, strejkbrytare
language
Swedish
id
8895824
date added to LUP
2016-12-08 10:28:39
date last changed
2016-12-08 10:28:39
@misc{8895824,
  abstract     = {{I början av 1904 påbörjades en organiserad import av arbetskraft från central-öst Europa till det skånska lantbruket, detta samtidigt som lantarbetare började organisera sig för att få bättre lön, arbetsvillkor och arbetstider. Det finns olika förklaringar till importen men en sak är säker, importen av arbetskraft från östra Europa skakade om den svenska arbetarrörelsen och det blev tydligt i tidningen Arbetets rapportering. En del av dessa lantarbetare från östra Europa blev kallade galizier, några var från provinsen Galizien andra var det inte. Syftet med denna uppsats är att undersöka hur den socialdemokratiska tidningen Arbetet använde ordet galizier med fokus på särskiljning och rasifiering. Detta genom att göra en diskursanalys av artiklar som publicerats mellan 1904-1907. I uppsatsen utgår jag från teorier om särskiljning, rasifiering, makt och vetande. Begreppet särskiljning används för att fånga den process i vilken egenskaper tillskrivs en befolkningsgrupp samt processen i vilken själva föreställningen om hur gruppens existens blir till. Tidigare forskning har fokuserat på varför importen inleddes och om de som kallas galizier var strejkbrytare, men även nationalism. Vad denna uppsats visar är att Arbetets artiklar skapar en föreställning om de lantarbetare som kallas galizier som djur, smittbärare och strejkbrytare, men även en förställning om deras existens och var de befinner sig. Med sina artiklar är Arbetet en del av den process i vilken föreställningen om galizier börjar. 
Keyword: galizier, Galizien, Arbetet, arbetarrörelsen, särskiljning, makt, rasifiering, lantarbetarförbundet, diskursteori, diskurs, Foucault, föreställning, strejkbrytare.}},
  author       = {{Fryksäter, Jennie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sockersjukan - galizier i tidningen Arbetet 1904-1907}},
  year         = {{2016}},
}