Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vårdväktarna: Demokrati- och ekonomivärden i svensk sjuksköterskediskurs

Lundquist, Filip and Bater, Martin (2017) STVA22 20162
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Sjuksköterskor är en av flera professioner aktiva inom den svenska förvaltningen. Hur dessa ser på sin roll och sitt uppdrag är viktigt för vår förståelse av vilka värden som präglar dessa. Med avstamp i Lennart Lundquists tankar om det offentliga etos utgjort av demokrati- och ekonomivärden undersöks i uppsatsen vilka sådana som åberopas av sjuksköterskor i olika konfliktsituationer, för att med detta som underlag diskutera vilka trender och mönster som är skönjbara. Detta görs med hjälp av en kvantitativ innehållsanalys i vilken utsagor kodas efter de värdena hos två värdedimensioner, baserade på det offentliga etos, de fastställs skildra. Utfallet av denna innehållsanalys indikerar dels att vilka värden som betonas varierar efter... (More)
Sjuksköterskor är en av flera professioner aktiva inom den svenska förvaltningen. Hur dessa ser på sin roll och sitt uppdrag är viktigt för vår förståelse av vilka värden som präglar dessa. Med avstamp i Lennart Lundquists tankar om det offentliga etos utgjort av demokrati- och ekonomivärden undersöks i uppsatsen vilka sådana som åberopas av sjuksköterskor i olika konfliktsituationer, för att med detta som underlag diskutera vilka trender och mönster som är skönjbara. Detta görs med hjälp av en kvantitativ innehållsanalys i vilken utsagor kodas efter de värdena hos två värdedimensioner, baserade på det offentliga etos, de fastställs skildra. Utfallet av denna innehållsanalys indikerar dels att vilka värden som betonas varierar efter sammanhang, dels att demokrati- och ekonomivärdensbetonande utsagor förekommer i mer eller mindre samma utsträckning. Särskilt betonas sjuksköterskornas professionella utgångspunkter, såsom utbildning och erfarenhet, men även patientsäkerhet och en inte helt otydlig väktarroll. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundquist, Filip and Bater, Martin
supervisor
organization
course
STVA22 20162
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
svensk sjukvård, sjuksköterskor, professionsetik, New Public Management, det offentliga etos
language
Swedish
id
8896588
date added to LUP
2017-02-08 15:36:12
date last changed
2017-02-08 15:36:12
@misc{8896588,
  abstract     = {{Sjuksköterskor är en av flera professioner aktiva inom den svenska förvaltningen. Hur dessa ser på sin roll och sitt uppdrag är viktigt för vår förståelse av vilka värden som präglar dessa. Med avstamp i Lennart Lundquists tankar om det offentliga etos utgjort av demokrati- och ekonomivärden undersöks i uppsatsen vilka sådana som åberopas av sjuksköterskor i olika konfliktsituationer, för att med detta som underlag diskutera vilka trender och mönster som är skönjbara. Detta görs med hjälp av en kvantitativ innehållsanalys i vilken utsagor kodas efter de värdena hos två värdedimensioner, baserade på det offentliga etos, de fastställs skildra. Utfallet av denna innehållsanalys indikerar dels att vilka värden som betonas varierar efter sammanhang, dels att demokrati- och ekonomivärdensbetonande utsagor förekommer i mer eller mindre samma utsträckning. Särskilt betonas sjuksköterskornas professionella utgångspunkter, såsom utbildning och erfarenhet, men även patientsäkerhet och en inte helt otydlig väktarroll.}},
  author       = {{Lundquist, Filip and Bater, Martin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vårdväktarna: Demokrati- och ekonomivärden i svensk sjuksköterskediskurs}},
  year         = {{2017}},
}