Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att tolka det borttagna - En innehållsanalys om strategisk censur på Weibo

Winberg, Hanna LU and Hinderson, Stina LU (2017) STVA22 20162
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Den liberalisering som förutspåddes ske i auktoritära länder på grund av internets intåg har fått motsatt effekt i Kina. Forskare som Rebecca MacKinnon har beskrivit hur landet istället anpassat sig och implementerat en nätverks-auktoritarism, där censur är en grundläggande aspekt. Denna uppsats syftar på att utforska vad som blir censurerat i dagens Kina och vad detta har för implikationer. Genom framställandet av en undersökning genom verktyget Weiboscope har data från sju datum under perioden 2014 till 2016 framställts för att tydligt ge en bild av vad som blir censurerat på det sociala nätverket Weibo. Tillsammans med teorier om strategisk medie- kontroll och en allmän beskrivning av internetfriheten i Kina analyserades resultaten.... (More)
Den liberalisering som förutspåddes ske i auktoritära länder på grund av internets intåg har fått motsatt effekt i Kina. Forskare som Rebecca MacKinnon har beskrivit hur landet istället anpassat sig och implementerat en nätverks-auktoritarism, där censur är en grundläggande aspekt. Denna uppsats syftar på att utforska vad som blir censurerat i dagens Kina och vad detta har för implikationer. Genom framställandet av en undersökning genom verktyget Weiboscope har data från sju datum under perioden 2014 till 2016 framställts för att tydligt ge en bild av vad som blir censurerat på det sociala nätverket Weibo. Tillsammans med teorier om strategisk medie- kontroll och en allmän beskrivning av internetfriheten i Kina analyserades resultaten. Slutsatsen är att censuren inte är statisk, varken i ämnen som censureras eller omfattningen, där både inlägg som berör Kina och dess styre samt omdiskuterade inlägg som rör individnivå tycks censureras, samtidigt som det finns en medvetenhet om att censuren sker. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Winberg, Hanna LU and Hinderson, Stina LU
supervisor
organization
course
STVA22 20162
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Nätverks-auktoritarism, Weibo, Kina, Censur, Internet
language
Swedish
id
8896657
date added to LUP
2017-02-08 16:03:38
date last changed
2017-02-08 16:03:38
@misc{8896657,
  abstract     = {{Den liberalisering som förutspåddes ske i auktoritära länder på grund av internets intåg har fått motsatt effekt i Kina. Forskare som Rebecca MacKinnon har beskrivit hur landet istället anpassat sig och implementerat en nätverks-auktoritarism, där censur är en grundläggande aspekt. Denna uppsats syftar på att utforska vad som blir censurerat i dagens Kina och vad detta har för implikationer. Genom framställandet av en undersökning genom verktyget Weiboscope har data från sju datum under perioden 2014 till 2016 framställts för att tydligt ge en bild av vad som blir censurerat på det sociala nätverket Weibo. Tillsammans med teorier om strategisk medie- kontroll och en allmän beskrivning av internetfriheten i Kina analyserades resultaten. Slutsatsen är att censuren inte är statisk, varken i ämnen som censureras eller omfattningen, där både inlägg som berör Kina och dess styre samt omdiskuterade inlägg som rör individnivå tycks censureras, samtidigt som det finns en medvetenhet om att censuren sker.}},
  author       = {{Winberg, Hanna and Hinderson, Stina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att tolka det borttagna - En innehållsanalys om strategisk censur på Weibo}},
  year         = {{2017}},
}