Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Medierande faktorer vid agendasättande: Tillgänglighet och innehåll

Linderoth, Niklas LU (2017) PSPT02 20162
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
De samhällsfrågor som får mycket exponering i nyhetsmedierna anses också vara viktiga. Detta fenomen kallas agendasättande och frågan är varför, eller hur nyhetsmedierna har denna effekt på sin publik. Syftet med denna studie var att undersöka i vilken utsträckning agendasättande drivs av hur tillgänglig information är i medvetandet, jämfört med vilken betydelse själva innehållet har. Ett experiment genomfördes med 71 deltagare i åldrarna 16–18 år, i vilket två grupper av deltagare fick ta del av samma fem nyhetsartiklar, men i omvänd ordning. Därefter besvarade de frågor om vilka samhällsfrågor de tyckte var viktigast just nu. Resultatet visade att ordningen, det vill säga fördröjningen mellan exponering och mätning, inte påverkade... (More)
De samhällsfrågor som får mycket exponering i nyhetsmedierna anses också vara viktiga. Detta fenomen kallas agendasättande och frågan är varför, eller hur nyhetsmedierna har denna effekt på sin publik. Syftet med denna studie var att undersöka i vilken utsträckning agendasättande drivs av hur tillgänglig information är i medvetandet, jämfört med vilken betydelse själva innehållet har. Ett experiment genomfördes med 71 deltagare i åldrarna 16–18 år, i vilket två grupper av deltagare fick ta del av samma fem nyhetsartiklar, men i omvänd ordning. Därefter besvarade de frågor om vilka samhällsfrågor de tyckte var viktigast just nu. Resultatet visade att ordningen, det vill säga fördröjningen mellan exponering och mätning, inte påverkade deltagarnas omdömen avseende en given samhällsfrågas betydelse. Vidare visades att närhet i tid inte har någon signifikant effekt på tillgänglighet jämfört med innehåll. Studien är i linje med tidigare forskning som funnit att människor är uppmärksamma på innehållet i de nyheter de tar del av, och att deras omdömen främst påverkas av nyheternas innehåll snarare än hur nyligen de tog del av dem. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Linderoth, Niklas LU
supervisor
organization
course
PSPT02 20162
year
type
H3 - Professional qualifications (4 Years - )
subject
keywords
agendasättande, tillgänglighet, media
language
Swedish
id
8900238
date added to LUP
2017-01-20 08:35:33
date last changed
2017-01-20 08:35:33
@misc{8900238,
  abstract     = {{De samhällsfrågor som får mycket exponering i nyhetsmedierna anses också vara viktiga. Detta fenomen kallas agendasättande och frågan är varför, eller hur nyhetsmedierna har denna effekt på sin publik. Syftet med denna studie var att undersöka i vilken utsträckning agendasättande drivs av hur tillgänglig information är i medvetandet, jämfört med vilken betydelse själva innehållet har. Ett experiment genomfördes med 71 deltagare i åldrarna 16–18 år, i vilket två grupper av deltagare fick ta del av samma fem nyhetsartiklar, men i omvänd ordning. Därefter besvarade de frågor om vilka samhällsfrågor de tyckte var viktigast just nu. Resultatet visade att ordningen, det vill säga fördröjningen mellan exponering och mätning, inte påverkade deltagarnas omdömen avseende en given samhällsfrågas betydelse. Vidare visades att närhet i tid inte har någon signifikant effekt på tillgänglighet jämfört med innehåll. Studien är i linje med tidigare forskning som funnit att människor är uppmärksamma på innehållet i de nyheter de tar del av, och att deras omdömen främst påverkas av nyheternas innehåll snarare än hur nyligen de tog del av dem.}},
  author       = {{Linderoth, Niklas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Medierande faktorer vid agendasättande: Tillgänglighet och innehåll}},
  year         = {{2017}},
}