From Mess to Less - En kvalitativ studie om hur förpackningsfria dagligvarubutiker arbetar med hållbarhet ur tre dimensioner
(2017) KSMK65 20171Department of Service Studies
- Abstract (Swedish)
- Sammanfattning
Titel: ”From Mess to Less – en kvalitativ studie om hur förpackningsfria dagligvarubutiker arbetar
med hållbarhet ur tre dimensioner”
Författare: Ebba Andersson och Ellen Forsgren
Nivå: Kandidatuppsats i Service Management, KSMK65, VT 2017
Handledare: Johan Hultman
Universitet: Lunds Universitet, Campus Helsingborg, Institutionen för Service Management.
Studieobjekt: Förpackningsfria dagligvarubutiker.
Problembakgrund: Studien grundar sig i problematiken om förekommande avfall och ohållbara konsumtionsmönster gällande dagligvaror.
Syfte: Syftet är att bidra till förståelse för hur butikskonceptet kan gynna hållbar utveckling av dagligvaruhandeln. Vidare är syftet att diskutera faktorer som kan främja en framtida... (More) - Sammanfattning
Titel: ”From Mess to Less – en kvalitativ studie om hur förpackningsfria dagligvarubutiker arbetar
med hållbarhet ur tre dimensioner”
Författare: Ebba Andersson och Ellen Forsgren
Nivå: Kandidatuppsats i Service Management, KSMK65, VT 2017
Handledare: Johan Hultman
Universitet: Lunds Universitet, Campus Helsingborg, Institutionen för Service Management.
Studieobjekt: Förpackningsfria dagligvarubutiker.
Problembakgrund: Studien grundar sig i problematiken om förekommande avfall och ohållbara konsumtionsmönster gällande dagligvaror.
Syfte: Syftet är att bidra till förståelse för hur butikskonceptet kan gynna hållbar utveckling av dagligvaruhandeln. Vidare är syftet att diskutera faktorer som kan främja en framtida expansion i norra Europa.
Frågeställning: Vilka hållbarhetsstrategier utgår dagligvarubutiker med ett förpackningsfritt sortiment från och hur kommer de till uttryck i praktiken?
Metod: Studien utgår från en kvalitativ metod bestående av semistrukturerade intervjuer, dokumentanalyser och observationer.
Teoretisk referensram: Triple bottom line, waste management och hållbar service.
Slutsatser: Studien visar att samtliga dimensioner av hållbarhet har avgörande r oller för butikskonceptets existens och utveckling. Vidare är marknaden redo för butikskonceptet, dock krävs det att vissa kriterier uppfylls. Slutligen visar studien att butikskonceptet sprider sitt budskap om att verka för en hållbar utveckling genom olika strategier, vilka är kopplade till de tre dimensionerna av hållbarhet.
Nyckelord: Hållbar dagligvaruhandel, förpackningsfria butikskoncept, managementperspektiv, hållbarhetsstrategier. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/8921981
- author
- Andersson, Ebba LU and Forsgren, Ellen
- supervisor
- organization
- course
- KSMK65 20171
- year
- 2017
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- Hållbar dagligvaruhandel, förpackningsfria butikskoncept, managementperspektiv, hållbarhetsstrategier.
- language
- Swedish
- id
- 8921981
- date added to LUP
- 2017-08-14 12:26:02
- date last changed
- 2017-08-14 12:26:02
@misc{8921981, abstract = {{Sammanfattning Titel: ”From Mess to Less – en kvalitativ studie om hur förpackningsfria dagligvarubutiker arbetar med hållbarhet ur tre dimensioner” Författare: Ebba Andersson och Ellen Forsgren Nivå: Kandidatuppsats i Service Management, KSMK65, VT 2017 Handledare: Johan Hultman Universitet: Lunds Universitet, Campus Helsingborg, Institutionen för Service Management. Studieobjekt: Förpackningsfria dagligvarubutiker. Problembakgrund: Studien grundar sig i problematiken om förekommande avfall och ohållbara konsumtionsmönster gällande dagligvaror. Syfte: Syftet är att bidra till förståelse för hur butikskonceptet kan gynna hållbar utveckling av dagligvaruhandeln. Vidare är syftet att diskutera faktorer som kan främja en framtida expansion i norra Europa. Frågeställning: Vilka hållbarhetsstrategier utgår dagligvarubutiker med ett förpackningsfritt sortiment från och hur kommer de till uttryck i praktiken? Metod: Studien utgår från en kvalitativ metod bestående av semistrukturerade intervjuer, dokumentanalyser och observationer. Teoretisk referensram: Triple bottom line, waste management och hållbar service. Slutsatser: Studien visar att samtliga dimensioner av hållbarhet har avgörande r oller för butikskonceptets existens och utveckling. Vidare är marknaden redo för butikskonceptet, dock krävs det att vissa kriterier uppfylls. Slutligen visar studien att butikskonceptet sprider sitt budskap om att verka för en hållbar utveckling genom olika strategier, vilka är kopplade till de tre dimensionerna av hållbarhet. Nyckelord: Hållbar dagligvaruhandel, förpackningsfria butikskoncept, managementperspektiv, hållbarhetsstrategier.}}, author = {{Andersson, Ebba and Forsgren, Ellen}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{From Mess to Less - En kvalitativ studie om hur förpackningsfria dagligvarubutiker arbetar med hållbarhet ur tre dimensioner}}, year = {{2017}}, }