Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelse av värde av fysisk aktivitet i grupp

Andersson, Angelica LU and Ruth, Nathalie LU (2017) ATPK62 20171
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Att delta i fysisk aktivitet i grupp kan ge olika värdeupplevelser och vara en del av ett aktivitetsmönster. Syftet med studien var att undersöka värdet av fysisk aktivitet i grupp och om upplevelserna skiljer sig åt mellan yrkesverksamma/studerande och pensionärer samt mellan kvinnor och män. Studien har en kvantitativ ansats. Data samlades in från två träningsanläggningar via instrumentet OVal-9. Resultatet visade att deltagande i fysisk aktivitet i grupp gav höga värdeupplevelser i samtliga värdedimensioner. Det visade också att det inte fanns några markanta skillnader vid jämförelse av värdedimensionerna mellan undersökningsgrupperna men att pensionärer skattade påståendet “...får jag uppskattning” signifikant högre än... (More)
Att delta i fysisk aktivitet i grupp kan ge olika värdeupplevelser och vara en del av ett aktivitetsmönster. Syftet med studien var att undersöka värdet av fysisk aktivitet i grupp och om upplevelserna skiljer sig åt mellan yrkesverksamma/studerande och pensionärer samt mellan kvinnor och män. Studien har en kvantitativ ansats. Data samlades in från två träningsanläggningar via instrumentet OVal-9. Resultatet visade att deltagande i fysisk aktivitet i grupp gav höga värdeupplevelser i samtliga värdedimensioner. Det visade också att det inte fanns några markanta skillnader vid jämförelse av värdedimensionerna mellan undersökningsgrupperna men att pensionärer skattade påståendet “...får jag uppskattning” signifikant högre än yrkesverksamma/studerande. Det är av betydelse att ta reda på aktivteters värde för att kunna prioritera aktiviteter och möjligtvis uppleva ökad meningsfullhet och upplevd hälsa. För att få mer kunskap om aktivitetsvärde skulle fler undersökningar behöva göras i fler sammanhang och på fler aktiviteter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Angelica LU and Ruth, Nathalie LU
supervisor
organization
alternative title
- en enkätstudie
course
ATPK62 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Arbetsterapi, OVal-9, ValMO, aktivitetsvärde, pension, träning
language
Swedish
id
8927226
date added to LUP
2017-10-12 10:04:01
date last changed
2017-10-12 10:04:01
@misc{8927226,
  abstract     = {{Att delta i fysisk aktivitet i grupp kan ge olika värdeupplevelser och vara en del av ett aktivitetsmönster. Syftet med studien var att undersöka värdet av fysisk aktivitet i grupp och om upplevelserna skiljer sig åt mellan yrkesverksamma/studerande och pensionärer samt mellan kvinnor och män. Studien har en kvantitativ ansats. Data samlades in från två träningsanläggningar via instrumentet OVal-9. Resultatet visade att deltagande i fysisk aktivitet i grupp gav höga värdeupplevelser i samtliga värdedimensioner. Det visade också att det inte fanns några markanta skillnader vid jämförelse av värdedimensionerna mellan undersökningsgrupperna men att pensionärer skattade påståendet “...får jag uppskattning” signifikant högre än yrkesverksamma/studerande. Det är av betydelse att ta reda på aktivteters värde för att kunna prioritera aktiviteter och möjligtvis uppleva ökad meningsfullhet och upplevd hälsa. För att få mer kunskap om aktivitetsvärde skulle fler undersökningar behöva göras i fler sammanhang och på fler aktiviteter.}},
  author       = {{Andersson, Angelica and Ruth, Nathalie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelse av värde av fysisk aktivitet i grupp}},
  year         = {{2017}},
}