Skolsköterskans arbete med att främja goda matvanor hos elever i grundskolan
(2017) DSKM20 20172Department of Health Sciences
- Abstract (Swedish)
- Ohälsosamma matvanor har visat sig påverka skolprestationer och bidra till läs- och skrivsvå- righeter hos barn och ungdomar. Det bidrar också till en rad olika folksjukdomar som visas först i vuxen ålder. Med hjälp av sin kompetens i folkhälsa kan skolsköterskan ge elever kun- skaper om levnadsvanor och faktorer som främjar en god hälsa. Syftet med studien var att be- skriva skolsköterskans arbete med att främja goda matvanor hos elever i grundskolan samt visa på möjligheter och begränsningar i arbetet. Studien genomfördes med en kvalitativ metod och totalt intervjuades sju skolsköterskor. Resultatet visar att skolsköterskor främst arbetar med elevers matvanor genom hälsosamtal och de betonade att arbetet bör fokuseras på famil- jen som... (More)
- Ohälsosamma matvanor har visat sig påverka skolprestationer och bidra till läs- och skrivsvå- righeter hos barn och ungdomar. Det bidrar också till en rad olika folksjukdomar som visas först i vuxen ålder. Med hjälp av sin kompetens i folkhälsa kan skolsköterskan ge elever kun- skaper om levnadsvanor och faktorer som främjar en god hälsa. Syftet med studien var att be- skriva skolsköterskans arbete med att främja goda matvanor hos elever i grundskolan samt visa på möjligheter och begränsningar i arbetet. Studien genomfördes med en kvalitativ metod och totalt intervjuades sju skolsköterskor. Resultatet visar att skolsköterskor främst arbetar med elevers matvanor genom hälsosamtal och de betonade att arbetet bör fokuseras på famil- jen som helhet. En av de största utmaningarna med arbetet med att främja elevernas goda matvanor va att bemöta föräldrarna då man som skolsköterska uppmärksammat en risk för barnets hälsa. Skolsköterskorna kände en begränsning i sin arbetstid då det upplevdes som svårt att hinna med arbetet med att främja elevernas goda matvanor så som de skulle önska. Av detta resultat drar författarna slutsatsen att möjligheterna till skolsköterskans arbete med att främja barns goda matvanor är beroende av arbetstiden och den relation som skapas med familjen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/8928612
- author
- Dike, Hanna LU and Anderberg, Jenny LU
- supervisor
- organization
- course
- DSKM20 20172
- year
- 2017
- type
- H1 - Master's Degree (One Year)
- subject
- keywords
- Hälsosamtal, Skolsköterska, relationer, samarbete, tidsfaktor
- language
- Swedish
- id
- 8928612
- date added to LUP
- 2017-12-18 07:23:55
- date last changed
- 2017-12-18 07:23:55
@misc{8928612, abstract = {{Ohälsosamma matvanor har visat sig påverka skolprestationer och bidra till läs- och skrivsvå- righeter hos barn och ungdomar. Det bidrar också till en rad olika folksjukdomar som visas först i vuxen ålder. Med hjälp av sin kompetens i folkhälsa kan skolsköterskan ge elever kun- skaper om levnadsvanor och faktorer som främjar en god hälsa. Syftet med studien var att be- skriva skolsköterskans arbete med att främja goda matvanor hos elever i grundskolan samt visa på möjligheter och begränsningar i arbetet. Studien genomfördes med en kvalitativ metod och totalt intervjuades sju skolsköterskor. Resultatet visar att skolsköterskor främst arbetar med elevers matvanor genom hälsosamtal och de betonade att arbetet bör fokuseras på famil- jen som helhet. En av de största utmaningarna med arbetet med att främja elevernas goda matvanor va att bemöta föräldrarna då man som skolsköterska uppmärksammat en risk för barnets hälsa. Skolsköterskorna kände en begränsning i sin arbetstid då det upplevdes som svårt att hinna med arbetet med att främja elevernas goda matvanor så som de skulle önska. Av detta resultat drar författarna slutsatsen att möjligheterna till skolsköterskans arbete med att främja barns goda matvanor är beroende av arbetstiden och den relation som skapas med familjen.}}, author = {{Dike, Hanna and Anderberg, Jenny}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Skolsköterskans arbete med att främja goda matvanor hos elever i grundskolan}}, year = {{2017}}, }