Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Från påstående till skyldighet: en funktionell analys av Studentlundsavtalet

Nordén, Laura LU (2018) SVEK63 20181
Swedish
Abstract (Swedish)
I denna uppsats analyseras språkliga val i ett juridiskt avtal som reglerar samarbetet mellan olika studentorganisationer. Bakgrunden är att organisationerna tidigare har uttryckt att samarbetet är svårt att förstå. Syftet är därför att undersöka hur rättigheter och skyldigheter uttrycks i avtalet. Metoden som används är funktionell textanalys med den interpersonella metafunktionen i fokus, vilket innebär en analys av kontext, språkhandlingar, modalitet, och grammatiska metaforer. Resultatet visar att avtalet i fråga är genretypiskt och att rättigheter och skyldigheter främst konstrueras genom uppmaningar som uttrycks med grammatiska metaforer, vilket skapar hög förpliktelse och gör att den som skriver på är starkt bunden till det som... (More)
I denna uppsats analyseras språkliga val i ett juridiskt avtal som reglerar samarbetet mellan olika studentorganisationer. Bakgrunden är att organisationerna tidigare har uttryckt att samarbetet är svårt att förstå. Syftet är därför att undersöka hur rättigheter och skyldigheter uttrycks i avtalet. Metoden som används är funktionell textanalys med den interpersonella metafunktionen i fokus, vilket innebär en analys av kontext, språkhandlingar, modalitet, och grammatiska metaforer. Resultatet visar att avtalet i fråga är genretypiskt och att rättigheter och skyldigheter främst konstrueras genom uppmaningar som uttrycks med grammatiska metaforer, vilket skapar hög förpliktelse och gör att den som skriver på är starkt bunden till det som står. Resultatet visar också att det finns en komplicerad relation mellan avtalets sändare och mottagare, vilket gör både kontext och textanalys svårtolkad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nordén, Laura LU
supervisor
organization
course
SVEK63 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
funktionell grammatik, juridiskt språk, kontext, språkhandling, modalitet, Studentlund
language
Swedish
id
8940815
date added to LUP
2018-05-22 08:27:26
date last changed
2018-05-22 08:27:26
@misc{8940815,
  abstract     = {{I denna uppsats analyseras språkliga val i ett juridiskt avtal som reglerar samarbetet mellan olika studentorganisationer. Bakgrunden är att organisationerna tidigare har uttryckt att samarbetet är svårt att förstå. Syftet är därför att undersöka hur rättigheter och skyldigheter uttrycks i avtalet. Metoden som används är funktionell textanalys med den interpersonella metafunktionen i fokus, vilket innebär en analys av kontext, språkhandlingar, modalitet, och grammatiska metaforer. Resultatet visar att avtalet i fråga är genretypiskt och att rättigheter och skyldigheter främst konstrueras genom uppmaningar som uttrycks med grammatiska metaforer, vilket skapar hög förpliktelse och gör att den som skriver på är starkt bunden till det som står. Resultatet visar också att det finns en komplicerad relation mellan avtalets sändare och mottagare, vilket gör både kontext och textanalys svårtolkad.}},
  author       = {{Nordén, Laura}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Från påstående till skyldighet: en funktionell analys av Studentlundsavtalet}},
  year         = {{2018}},
}