Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vilken konfatyp är du? : den postmoderna kyrkan i ett individualiserat samhälle

Enochsson, Marcus LU (2018) MKVK04 20181
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Den här uppsatsen, med titeln "Vilken konfatyp är du? Den postmoderna kyrkan i ett individualiserat samhälle", är författad av Marcus Enochsson vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet, under vårterminen 2018. Uppsatsen består av en fallstudie, i form av en analys av Svenska kyrkan Västerås’ webbplats. Syftet är att undersöka på vilket sätt Svenska kyrkans fyra, huvudsakliga ritualer (dop, konfirmation, vigsel, begravning) och dess engagemang i HBTQ-frågor kan ses som ett uttryck för ett individualiserat samhälle. Litteratur av Ulrich Beck, Anthony Giddens och Roland Barthes utgör teoretiska utgångspunkter, och uppsatsens metod är en textanalytisk sådan. Det resultat som uppsatsen presenterar är att Svenska kyrkan... (More)
Den här uppsatsen, med titeln "Vilken konfatyp är du? Den postmoderna kyrkan i ett individualiserat samhälle", är författad av Marcus Enochsson vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet, under vårterminen 2018. Uppsatsen består av en fallstudie, i form av en analys av Svenska kyrkan Västerås’ webbplats. Syftet är att undersöka på vilket sätt Svenska kyrkans fyra, huvudsakliga ritualer (dop, konfirmation, vigsel, begravning) och dess engagemang i HBTQ-frågor kan ses som ett uttryck för ett individualiserat samhälle. Litteratur av Ulrich Beck, Anthony Giddens och Roland Barthes utgör teoretiska utgångspunkter, och uppsatsens metod är en textanalytisk sådan. Det resultat som uppsatsen presenterar är att Svenska kyrkan och dess ritualer kan betraktas som så kallade skalinstitutioner, det vill säga institutioner som till ytan ser likadana ut som tidigare men vars innehåll förändrats. Från att ha varit kollektivistiskt präglad har kyrkan anpassats till det senmoderna, individualiserade samhället, vilket påverkar hur Svenska kyrkan diskuterar sin verksamhet i sin externa kommunikation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Enochsson, Marcus LU
supervisor
organization
course
MKVK04 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
svenska kyrkan, individualisering, ritualer, postmodern, senmodern, religion
language
Swedish
id
8943908
date added to LUP
2018-06-01 16:00:54
date last changed
2018-06-01 16:00:54
@misc{8943908,
  abstract     = {{Den här uppsatsen, med titeln "Vilken konfatyp är du? Den postmoderna kyrkan i ett individualiserat samhälle", är författad av Marcus Enochsson vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet, under vårterminen 2018. Uppsatsen består av en fallstudie, i form av en analys av Svenska kyrkan Västerås’ webbplats. Syftet är att undersöka på vilket sätt Svenska kyrkans fyra, huvudsakliga ritualer (dop, konfirmation, vigsel, begravning) och dess engagemang i HBTQ-frågor kan ses som ett uttryck för ett individualiserat samhälle. Litteratur av Ulrich Beck, Anthony Giddens och Roland Barthes utgör teoretiska utgångspunkter, och uppsatsens metod är en textanalytisk sådan. Det resultat som uppsatsen presenterar är att Svenska kyrkan och dess ritualer kan betraktas som så kallade skalinstitutioner, det vill säga institutioner som till ytan ser likadana ut som tidigare men vars innehåll förändrats. Från att ha varit kollektivistiskt präglad har kyrkan anpassats till det senmoderna, individualiserade samhället, vilket påverkar hur Svenska kyrkan diskuterar sin verksamhet i sin externa kommunikation.}},
  author       = {{Enochsson, Marcus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vilken konfatyp är du? : den postmoderna kyrkan i ett individualiserat samhälle}},
  year         = {{2018}},
}