Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Klämma, känna och lukta : en studie om vikten av närhet i en vårdgivare- och patientrelation

Sjödén, Josefine LU and Wahren, Louise LU (2018) MKVK04 20181
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Klämma, känna och lukta - En studie om vikten av närhet i en vårdgivare- och patientrelation är författad av Louise Wahren och Josefine Sjödén, vid Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet. Denna uppsats syftar till att undersöka om vårdgivare- och patientrelationen utmanas när vårdmötet äger rum i en virtuell miljö. För att ta reda på detta utgår studien från Kry som är en av de största aktörer inom digital primärvård i Sverige. Detta görs i form av enskilda intervjuer med läkare och sjuksköterskor i åldern 25 år samt 50–65 år, en grupp med god kännedom om digitaliserad sjukvård. För att få förståelse för hur relationen påverkas i ett virtuellt vårdmöte utgår uppsatsen från ett teoretiskt ramverk med fokus på... (More)
Klämma, känna och lukta - En studie om vikten av närhet i en vårdgivare- och patientrelation är författad av Louise Wahren och Josefine Sjödén, vid Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet. Denna uppsats syftar till att undersöka om vårdgivare- och patientrelationen utmanas när vårdmötet äger rum i en virtuell miljö. För att ta reda på detta utgår studien från Kry som är en av de största aktörer inom digital primärvård i Sverige. Detta görs i form av enskilda intervjuer med läkare och sjuksköterskor i åldern 25 år samt 50–65 år, en grupp med god kännedom om digitaliserad sjukvård. För att få förståelse för hur relationen påverkas i ett virtuellt vårdmöte utgår uppsatsen från ett teoretiskt ramverk med fokus på närhet, förtroende, kommunikation samt moral och etik. Den slutsats som går att dra utifrån analysen visar att relationen mellan läkare och patient förändras i ett virtuellt möte. Det tar sig uttryck i mediets kommunikativa begränsningar såväl som avsaknaden av närhet. Avståndet visade sig även ha betydelse för etablerandet av förtroendet vilket är en av anledningarna till att det digitala vårdmötet inte ansågs som proper distance. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjödén, Josefine LU and Wahren, Louise LU
supervisor
organization
course
MKVK04 20181
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Virtuell vård, vårdgivare- och patientrelation, kommunikation, närhet, förtroende, proper distance, moral och etik
language
Swedish
id
8949821
date added to LUP
2018-06-15 13:48:58
date last changed
2018-06-15 13:48:58
@misc{8949821,
  abstract     = {{Klämma, känna och lukta - En studie om vikten av närhet i en vårdgivare- och patientrelation är författad av Louise Wahren och Josefine Sjödén, vid Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet. Denna uppsats syftar till att undersöka om vårdgivare- och patientrelationen utmanas när vårdmötet äger rum i en virtuell miljö. För att ta reda på detta utgår studien från Kry som är en av de största aktörer inom digital primärvård i Sverige. Detta görs i form av enskilda intervjuer med läkare och sjuksköterskor i åldern 25 år samt 50–65 år, en grupp med god kännedom om digitaliserad sjukvård. För att få förståelse för hur relationen påverkas i ett virtuellt vårdmöte utgår uppsatsen från ett teoretiskt ramverk med fokus på närhet, förtroende, kommunikation samt moral och etik. Den slutsats som går att dra utifrån analysen visar att relationen mellan läkare och patient förändras i ett virtuellt möte. Det tar sig uttryck i mediets kommunikativa begränsningar såväl som avsaknaden av närhet. Avståndet visade sig även ha betydelse för etablerandet av förtroendet vilket är en av anledningarna till att det digitala vårdmötet inte ansågs som proper distance.}},
  author       = {{Sjödén, Josefine and Wahren, Louise}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Klämma, känna och lukta : en studie om vikten av närhet i en vårdgivare- och patientrelation}},
  year         = {{2018}},
}