Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ansvarsutkrävande i en marknadiserad politisk reform - En studie om EU Emissions Trading System

Stjernström, Hanna LU and Varady, Natalie LU (2019) STVA22 20182
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Till följd av en ökande marknadisering har marknadsreformer introducerats i olika offentliga sektorer med syftet att effektivisera med hjälp av marknadsmekanismer. Fram till idag har detta främst skett på nationella nivåer, men det kom att förändras i och med införandet av EU Emissions Trading System (ETS). Med avstamp i en normativ konstruktion har denna uppsats undersökt demokratiskt ansvarsutkrävande i marknadsreformen ETS. Med hjälp av ett ramverk för ansvarsutkrävande har två relationer av offentligt ansvarsutkrävande kunnat identifieras utifrån grundläggande principer av ansvarsutkrävande. Dessa relationer är dock inte uppenbara i det komplexa system av ansvarsutkrävande som finns i en EU-driven marknadsreform. Följaktligen riskerar... (More)
Till följd av en ökande marknadisering har marknadsreformer introducerats i olika offentliga sektorer med syftet att effektivisera med hjälp av marknadsmekanismer. Fram till idag har detta främst skett på nationella nivåer, men det kom att förändras i och med införandet av EU Emissions Trading System (ETS). Med avstamp i en normativ konstruktion har denna uppsats undersökt demokratiskt ansvarsutkrävande i marknadsreformen ETS. Med hjälp av ett ramverk för ansvarsutkrävande har två relationer av offentligt ansvarsutkrävande kunnat identifieras utifrån grundläggande principer av ansvarsutkrävande. Dessa relationer är dock inte uppenbara i det komplexa system av ansvarsutkrävande som finns i en EU-driven marknadsreform. Följaktligen riskerar ansvarsutkrävande att försvåras om aktör och forum inte kan identifieras. Detta tyder på att det finns brister i det offentliga ansvarsutkrävandet i ETS. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Stjernström, Hanna LU and Varady, Natalie LU
supervisor
organization
course
STVA22 20182
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Ansvarsutkrävande, EU Emissions Trading System, ETS, Marknadsreform
language
Swedish
id
8964836
date added to LUP
2019-02-22 15:25:43
date last changed
2019-02-22 15:25:43
@misc{8964836,
  abstract     = {{Till följd av en ökande marknadisering har marknadsreformer introducerats i olika offentliga sektorer med syftet att effektivisera med hjälp av marknadsmekanismer. Fram till idag har detta främst skett på nationella nivåer, men det kom att förändras i och med införandet av EU Emissions Trading System (ETS). Med avstamp i en normativ konstruktion har denna uppsats undersökt demokratiskt ansvarsutkrävande i marknadsreformen ETS. Med hjälp av ett ramverk för ansvarsutkrävande har två relationer av offentligt ansvarsutkrävande kunnat identifieras utifrån grundläggande principer av ansvarsutkrävande. Dessa relationer är dock inte uppenbara i det komplexa system av ansvarsutkrävande som finns i en EU-driven marknadsreform. Följaktligen riskerar ansvarsutkrävande att försvåras om aktör och forum inte kan identifieras. Detta tyder på att det finns brister i det offentliga ansvarsutkrävandet i ETS.}},
  author       = {{Stjernström, Hanna and Varady, Natalie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ansvarsutkrävande i en marknadiserad politisk reform - En studie om EU Emissions Trading System}},
  year         = {{2019}},
}