Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Skolk. Elevers röster från fyra gymnasieprogram.

Kallos, Anna LU (2019) SOCM04 20182
Sociology
Abstract (Swedish)
Uppsatsen intresserar sig för aktiviteten skolk: hur elever spenderar den tid som frigörs och hur handlingen motiveras. Vidare granskas skolk i relation till elevers skolvardag. Detta undersöks empiriskt genom semistrukturerade intervjuer med gymnasieelever på fyra olika program, vilka valts ut i syfte att skapa en variation i materialet med avseende på programtyp, kön, social bakgrund och etnicitet. Materialet analyseras med begrepp hämtade från Basil Bernsteins och Pierre Bourdieus teorier. Uppsatsens resultat presenteras i form av fyra huvudteman, vart och ett kopplat till ett visst gymnasieprogram. En central slutsats är att skolk inte kan betraktas som något entydigt; i de olika temana framträder skolket som en handling med skiftande... (More)
Uppsatsen intresserar sig för aktiviteten skolk: hur elever spenderar den tid som frigörs och hur handlingen motiveras. Vidare granskas skolk i relation till elevers skolvardag. Detta undersöks empiriskt genom semistrukturerade intervjuer med gymnasieelever på fyra olika program, vilka valts ut i syfte att skapa en variation i materialet med avseende på programtyp, kön, social bakgrund och etnicitet. Materialet analyseras med begrepp hämtade från Basil Bernsteins och Pierre Bourdieus teorier. Uppsatsens resultat presenteras i form av fyra huvudteman, vart och ett kopplat till ett visst gymnasieprogram. En central slutsats är att skolk inte kan betraktas som något entydigt; i de olika temana framträder skolket som en handling med skiftande betydelse och motiv. Studien visar även att skolket grundar sig i och formas av den lokala skolkontexten, och att det som sådant bör betraktas som ett pedagogiskt eller skolrelaterat fenomen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kallos, Anna LU
supervisor
organization
course
SOCM04 20182
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
skolk, skolfrånvaro, elevperspektiv, gymnasieelever, utbildningssociologi, elevinflytande
language
Swedish
id
8968685
date added to LUP
2019-01-29 13:59:56
date last changed
2019-01-29 13:59:56
@misc{8968685,
  abstract     = {{Uppsatsen intresserar sig för aktiviteten skolk: hur elever spenderar den tid som frigörs och hur handlingen motiveras. Vidare granskas skolk i relation till elevers skolvardag. Detta undersöks empiriskt genom semistrukturerade intervjuer med gymnasieelever på fyra olika program, vilka valts ut i syfte att skapa en variation i materialet med avseende på programtyp, kön, social bakgrund och etnicitet. Materialet analyseras med begrepp hämtade från Basil Bernsteins och Pierre Bourdieus teorier. Uppsatsens resultat presenteras i form av fyra huvudteman, vart och ett kopplat till ett visst gymnasieprogram. En central slutsats är att skolk inte kan betraktas som något entydigt; i de olika temana framträder skolket som en handling med skiftande betydelse och motiv. Studien visar även att skolket grundar sig i och formas av den lokala skolkontexten, och att det som sådant bör betraktas som ett pedagogiskt eller skolrelaterat fenomen.}},
  author       = {{Kallos, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Skolk. Elevers röster från fyra gymnasieprogram.}},
  year         = {{2019}},
}