Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Resultatmanipulering kring lock-up periodens utgångsdatum

Thelander, Christoffer LU ; Kjellström, Gustaf LU and Yu, Julie LU (2019) FEKH89 20182
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Syftet med studien är att undersöka om det förekommer resultatmanipulering i kvartalen före och under lock-up periodens utgångsdatum. Vidare är syftet att undersöka om det existerar en skillnad i mängden resultatmanipulation mellan Nasdaq Stockholm och Spotlight Stock Market. En kvantitativ studie med en deduktiv ansats har utförts för att analysera inhämtad sekundärdata. Regressioner har utförts vid beräkning av resultatmanipulering och förklaringsvariabler. Vid beräkning av resultatmanipulation har modifierade Jones-modellen använts. Studiens observationer består av ett urval på 80 börsnoteringar från Nasdaq Stockholm och Spotlight Stock Market där ett lock-up avtal har ingåtts. Data insamlades från Compustat IQ, Datastream och manuellt... (More)
Syftet med studien är att undersöka om det förekommer resultatmanipulering i kvartalen före och under lock-up periodens utgångsdatum. Vidare är syftet att undersöka om det existerar en skillnad i mängden resultatmanipulation mellan Nasdaq Stockholm och Spotlight Stock Market. En kvantitativ studie med en deduktiv ansats har utförts för att analysera inhämtad sekundärdata. Regressioner har utförts vid beräkning av resultatmanipulering och förklaringsvariabler. Vid beräkning av resultatmanipulation har modifierade Jones-modellen använts. Studiens observationer består av ett urval på 80 börsnoteringar från Nasdaq Stockholm och Spotlight Stock Market där ett lock-up avtal har ingåtts. Data insamlades från Compustat IQ, Datastream och manuellt från samtliga bolags prospekt och kvartalsrapporter. Studien påvisar att resultatmanipulation förekommer i liten utsträckning på den svenska aktiemarknaden i kvartalen före och under lock-up periodens utgångsdatum. Bolagen på Nasdaq Stockholm utövar en högre grad av resultatmanipulering i kvartalet före lock-up periodens utgångsdatum, medan bolagen på Spotlight utövar högre en grad av resultatmanipulering i kvartalet under lock-up periodens utgångsdatum. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Thelander, Christoffer LU ; Kjellström, Gustaf LU and Yu, Julie LU
supervisor
organization
course
FEKH89 20182
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Resultatmanipulering, Earnings management, Lock-up
language
Swedish
id
8971579
date added to LUP
2019-02-21 12:27:11
date last changed
2019-02-21 12:27:11
@misc{8971579,
  abstract     = {{Syftet med studien är att undersöka om det förekommer resultatmanipulering i kvartalen före och under lock-up periodens utgångsdatum. Vidare är syftet att undersöka om det existerar en skillnad i mängden resultatmanipulation mellan Nasdaq Stockholm och Spotlight Stock Market. En kvantitativ studie med en deduktiv ansats har utförts för att analysera inhämtad sekundärdata. Regressioner har utförts vid beräkning av resultatmanipulering och förklaringsvariabler. Vid beräkning av resultatmanipulation har modifierade Jones-modellen använts. Studiens observationer består av ett urval på 80 börsnoteringar från Nasdaq Stockholm och Spotlight Stock Market där ett lock-up avtal har ingåtts. Data insamlades från Compustat IQ, Datastream och manuellt från samtliga bolags prospekt och kvartalsrapporter. Studien påvisar att resultatmanipulation förekommer i liten utsträckning på den svenska aktiemarknaden i kvartalen före och under lock-up periodens utgångsdatum. Bolagen på Nasdaq Stockholm utövar en högre grad av resultatmanipulering i kvartalet före lock-up periodens utgångsdatum, medan bolagen på Spotlight utövar högre en grad av resultatmanipulering i kvartalet under lock-up periodens utgångsdatum.}},
  author       = {{Thelander, Christoffer and Kjellström, Gustaf and Yu, Julie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Resultatmanipulering kring lock-up periodens utgångsdatum}},
  year         = {{2019}},
}