Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En jämförande studie av Sveriges och Tysklands konstitution

Stenquist, Josefin LU and Stefansson, Hila LU (2019) STVA22 20191
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I vår uppsats så undersöker vi vad den svenska och tyska konstitutionen säger om vilka maktbefogenheter regeringscheferna har inom regeringen. Vi ville ta reda på om det skiljer mycket mellan ländernas grundlagar och hur detta sedan tar sig uttryck i regeringsarbetet. Vi har med hjälp av en jämförande fallstudiemetod analyserat konstitutionerna i originaltext och sedan presenterat detta mot olika typer av undersökningar rörande regeringschefernas och ministrarnas roller inom regeringen. Med utgångspunkt i empirin där konstitutionerna och regeringsarbetet behandlas, innefattar analysen en jämförelse mellan länderna där vi redovisar likheter och skillnader med baserat på konstitutionerna. Diskussionen och slutsatsen binder ihop arbetet med... (More)
I vår uppsats så undersöker vi vad den svenska och tyska konstitutionen säger om vilka maktbefogenheter regeringscheferna har inom regeringen. Vi ville ta reda på om det skiljer mycket mellan ländernas grundlagar och hur detta sedan tar sig uttryck i regeringsarbetet. Vi har med hjälp av en jämförande fallstudiemetod analyserat konstitutionerna i originaltext och sedan presenterat detta mot olika typer av undersökningar rörande regeringschefernas och ministrarnas roller inom regeringen. Med utgångspunkt i empirin där konstitutionerna och regeringsarbetet behandlas, innefattar analysen en jämförelse mellan länderna där vi redovisar likheter och skillnader med baserat på konstitutionerna. Diskussionen och slutsatsen binder ihop arbetet med en teoretisk förankring till Prinicipal-agentteorin och Lukes teori om maktdimensioner. Slutsatserna vi kan dra av arbetet är att den tyska grundlagen ger regeringschefen tydligt mer maktbefogenhet än vad den svenska författningen gör. Detta verkar främst bero på den tyska regeringschefens befogenheten att bestämma den politiska riktlinjen och därmed bestämma över dagordningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Stenquist, Josefin LU and Stefansson, Hila LU
supervisor
organization
course
STVA22 20191
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
regeringschef, ministrar, konstitution, makt, Sverige, Tyskland, Bundestagen, jämförande politik
language
Swedish
id
8975598
date added to LUP
2019-09-06 12:43:54
date last changed
2019-09-06 12:43:54
@misc{8975598,
  abstract     = {{I vår uppsats så undersöker vi vad den svenska och tyska konstitutionen säger om vilka maktbefogenheter regeringscheferna har inom regeringen. Vi ville ta reda på om det skiljer mycket mellan ländernas grundlagar och hur detta sedan tar sig uttryck i regeringsarbetet. Vi har med hjälp av en jämförande fallstudiemetod analyserat konstitutionerna i originaltext och sedan presenterat detta mot olika typer av undersökningar rörande regeringschefernas och ministrarnas roller inom regeringen. Med utgångspunkt i empirin där konstitutionerna och regeringsarbetet behandlas, innefattar analysen en jämförelse mellan länderna där vi redovisar likheter och skillnader med baserat på konstitutionerna. Diskussionen och slutsatsen binder ihop arbetet med en teoretisk förankring till Prinicipal-agentteorin och Lukes teori om maktdimensioner. Slutsatserna vi kan dra av arbetet är att den tyska grundlagen ger regeringschefen tydligt mer maktbefogenhet än vad den svenska författningen gör. Detta verkar främst bero på den tyska regeringschefens befogenheten att bestämma den politiska riktlinjen och därmed bestämma över dagordningen.}},
  author       = {{Stenquist, Josefin and Stefansson, Hila}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En jämförande studie av Sveriges och Tysklands konstitution}},
  year         = {{2019}},
}