Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utmaningar för Self-Service Business Intelligence: Ur praktikerns perspektiv

Wallhoff, Hanna LU ; Werne, Caroline and Hultin, Tove (2019) SYSK16 20191
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Denna uppsats undersöker vad praktiker, det vill säga utvecklare, konsulter och användare som arbetar med Self-Service Business Intelligence (SSBI), anser är SSBI. Praktikers beskrivning av SSBI diskuteras i förhållande till litteraturens beskrivning. Både praktiker och litteratur diskuterar SSBI som ett visualiseringsverktyg, men praktiker beskriver vidare att det inte är begränsat till en viss typ av system, utan att det handlar om tillgängliggörande av data. Därtill kartläggs de utmaningar som påverkar användningen av SSBI. Utmaningarna kategoriseras under användarrelaterade, systemrelaterade och stryningsrelaterade utmaningar. Utbildning och vilja hos användaren är användarrelaterade utmaningar, systemets komplexitet och Shadow IT är... (More)
Denna uppsats undersöker vad praktiker, det vill säga utvecklare, konsulter och användare som arbetar med Self-Service Business Intelligence (SSBI), anser är SSBI. Praktikers beskrivning av SSBI diskuteras i förhållande till litteraturens beskrivning. Både praktiker och litteratur diskuterar SSBI som ett visualiseringsverktyg, men praktiker beskriver vidare att det inte är begränsat till en viss typ av system, utan att det handlar om tillgängliggörande av data. Därtill kartläggs de utmaningar som påverkar användningen av SSBI. Utmaningarna kategoriseras under användarrelaterade, systemrelaterade och stryningsrelaterade utmaningar. Utbildning och vilja hos användaren är användarrelaterade utmaningar, systemets komplexitet och Shadow IT är systemrelaterade utmaningar och slutligen är säkerställande av att datatillgångar och IT-infrastruktur stödjer verksamheten är styrningsrelaterade utmaningar. Studien är baserad på litteraturstudier och semistrukturerade intervjuer med utvecklare, konsulter och användare av SSBI. De intervjuade användarna var avancerade användare och därför diskuterar inte uppsatsen uppfattningar som mindre avancerade användare har gällande utmaningar med systemet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wallhoff, Hanna LU ; Werne, Caroline and Hultin, Tove
supervisor
organization
course
SYSK16 20191
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Business Intelligence, Self-Service Business Intelligence, utmaningar, Shadow IT, styrning
report number
INF19-002
language
Swedish
id
8981109
date added to LUP
2019-06-14 15:37:45
date last changed
2019-06-14 15:37:45
@misc{8981109,
  abstract     = {{Denna uppsats undersöker vad praktiker, det vill säga utvecklare, konsulter och användare som arbetar med Self-Service Business Intelligence (SSBI), anser är SSBI. Praktikers beskrivning av SSBI diskuteras i förhållande till litteraturens beskrivning. Både praktiker och litteratur diskuterar SSBI som ett visualiseringsverktyg, men praktiker beskriver vidare att det inte är begränsat till en viss typ av system, utan att det handlar om tillgängliggörande av data. Därtill kartläggs de utmaningar som påverkar användningen av SSBI. Utmaningarna kategoriseras under användarrelaterade, systemrelaterade och stryningsrelaterade utmaningar. Utbildning och vilja hos användaren är användarrelaterade utmaningar, systemets komplexitet och Shadow IT är systemrelaterade utmaningar och slutligen är säkerställande av att datatillgångar och IT-infrastruktur stödjer verksamheten är styrningsrelaterade utmaningar. Studien är baserad på litteraturstudier och semistrukturerade intervjuer med utvecklare, konsulter och användare av SSBI. De intervjuade användarna var avancerade användare och därför diskuterar inte uppsatsen uppfattningar som mindre avancerade användare har gällande utmaningar med systemet.}},
  author       = {{Wallhoff, Hanna and Werne, Caroline and Hultin, Tove}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utmaningar för Self-Service Business Intelligence: Ur praktikerns perspektiv}},
  year         = {{2019}},
}