Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"The internet created me" : en kvalitativ studie av relationen mellan mikrokändisar och artister

Englund, Nils LU and Frangulyan, Gaiana LU (2019) MKVA22 20191
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Den här uppsatsen undersöker relationen mellan mikrokändisar och artister med artisten Billie Eilish, 17 som exempel för att undersöka detta. Vi undersöker vilken roll mikrokändisar har i byggandet av artisters image och gör det med en kvalitativ innehållsanalys. Den empiri som analysen utgår ifrån är en intervju med Eilish, tre Instagramkonton av mikrokändisar med relation till Eilish samt Eilish eget Instagramkonto. Vi utgår i vår uppsats från just henne som exempel och utifrån vår empiri besvarar om och isåfall hur mikrokändisar hjälper till i byggandet av en artist och vilken relation som finns mellan artister och mikrokändisar. Teorierna vi valt att använda i detta arbete är Laura Mulveys teori om gaze samt Goffmans teorier om... (More)
Den här uppsatsen undersöker relationen mellan mikrokändisar och artister med artisten Billie Eilish, 17 som exempel för att undersöka detta. Vi undersöker vilken roll mikrokändisar har i byggandet av artisters image och gör det med en kvalitativ innehållsanalys. Den empiri som analysen utgår ifrån är en intervju med Eilish, tre Instagramkonton av mikrokändisar med relation till Eilish samt Eilish eget Instagramkonto. Vi utgår i vår uppsats från just henne som exempel och utifrån vår empiri besvarar om och isåfall hur mikrokändisar hjälper till i byggandet av en artist och vilken relation som finns mellan artister och mikrokändisar. Teorierna vi valt att använda i detta arbete är Laura Mulveys teori om gaze samt Goffmans teorier om framträdanden. Analysen visar utifrån mikrokändisarnas konto att de arbetar i team för att sprida artistens musik och innehåll, vilket kan liknas vid att de arbetar för artisten. Analysen pekar på att denna relation gynnar både artister och mikrokändisar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Englund, Nils LU and Frangulyan, Gaiana LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20191
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Mikrokändisar, Artister, Sociala medier, Fans, Gaze
language
Swedish
id
8988460
date added to LUP
2019-07-03 08:06:19
date last changed
2019-07-03 08:06:19
@misc{8988460,
  abstract     = {{Den här uppsatsen undersöker relationen mellan mikrokändisar och artister med artisten Billie Eilish, 17 som exempel för att undersöka detta. Vi undersöker vilken roll mikrokändisar har i byggandet av artisters image och gör det med en kvalitativ innehållsanalys. Den empiri som analysen utgår ifrån är en intervju med Eilish, tre Instagramkonton av mikrokändisar med relation till Eilish samt Eilish eget Instagramkonto. Vi utgår i vår uppsats från just henne som exempel och utifrån vår empiri besvarar om och isåfall hur mikrokändisar hjälper till i byggandet av en artist och vilken relation som finns mellan artister och mikrokändisar. Teorierna vi valt att använda i detta arbete är Laura Mulveys teori om gaze samt Goffmans teorier om framträdanden. Analysen visar utifrån mikrokändisarnas konto att de arbetar i team för att sprida artistens musik och innehåll, vilket kan liknas vid att de arbetar för artisten. Analysen pekar på att denna relation gynnar både artister och mikrokändisar.}},
  author       = {{Englund, Nils and Frangulyan, Gaiana}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"The internet created me" : en kvalitativ studie av relationen mellan mikrokändisar och artister}},
  year         = {{2019}},
}