Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur framställs problemet i 34-punktsprogrammet?

Jamison, Julia LU and Holm, Vera (2020) STVA22 20192
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna uppsats används Carol Bacchis metod “Whats the problem represented to be” för att undersöka hur problemet framställs i regeringens 34 åtgärder mot gängkriminaliteten. Denna poststrukturalistiska metod har inspirerats av Foucaults diskursanalys och grundas på premissen att vi styrs genom problemframställningar. I olika steg granskas regeringens 34-punktsprogram för att belysa den dominerande problematisering som åtgärderna ger uttryck för. Vi identifierar bl.a. två framträdande typer av åtgärder i programmet vilka vi valt att kalla “hårdare tag” och “socialtjänstens insatser”. Både typerna av åtgärder framställer unga i utsatta områden som problemets kärna. Denna grupp ska på olika sätt disciplineras eller hjälpas bort från... (More)
I denna uppsats används Carol Bacchis metod “Whats the problem represented to be” för att undersöka hur problemet framställs i regeringens 34 åtgärder mot gängkriminaliteten. Denna poststrukturalistiska metod har inspirerats av Foucaults diskursanalys och grundas på premissen att vi styrs genom problemframställningar. I olika steg granskas regeringens 34-punktsprogram för att belysa den dominerande problematisering som åtgärderna ger uttryck för. Vi identifierar bl.a. två framträdande typer av åtgärder i programmet vilka vi valt att kalla “hårdare tag” och “socialtjänstens insatser”. Både typerna av åtgärder framställer unga i utsatta områden som problemets kärna. Denna grupp ska på olika sätt disciplineras eller hjälpas bort från gängkriminaliteten. Efter en genomgång av 2019 års debattartiklar på ämnet gängkriminalitet i DN och SvD upptäckte vi klara kopplingar mellan moderaternas problemframställningar och 34-punktsprogrammet. Några tystnader vi valt att lyfta handlar om att se de strukturer som kan ha bidragit till vissa samhällsgruppers utsatthet, snarare än att se gruppen i sig som orsaken till problemet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jamison, Julia LU and Holm, Vera
supervisor
organization
course
STVA22 20192
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
language
Swedish
id
8999369
date added to LUP
2020-03-02 08:58:23
date last changed
2020-03-02 08:58:23
@misc{8999369,
  abstract     = {{I denna uppsats används Carol Bacchis metod “Whats the problem represented to be” för att undersöka hur problemet framställs i regeringens 34 åtgärder mot gängkriminaliteten. Denna poststrukturalistiska metod har inspirerats av Foucaults diskursanalys och grundas på premissen att vi styrs genom problemframställningar. I olika steg granskas regeringens 34-punktsprogram för att belysa den dominerande problematisering som åtgärderna ger uttryck för. Vi identifierar bl.a. två framträdande typer av åtgärder i programmet vilka vi valt att kalla “hårdare tag” och “socialtjänstens insatser”. Både typerna av åtgärder framställer unga i utsatta områden som problemets kärna. Denna grupp ska på olika sätt disciplineras eller hjälpas bort från gängkriminaliteten. Efter en genomgång av 2019 års debattartiklar på ämnet gängkriminalitet i DN och SvD upptäckte vi klara kopplingar mellan moderaternas problemframställningar och 34-punktsprogrammet. Några tystnader vi valt att lyfta handlar om att se de strukturer som kan ha bidragit till vissa samhällsgruppers utsatthet, snarare än att se gruppen i sig som orsaken till problemet.}},
  author       = {{Jamison, Julia and Holm, Vera}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur framställs problemet i 34-punktsprogrammet?}},
  year         = {{2020}},
}