Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

The English Game : en undersökning av fotbollen ur ett klassperspektiv

Nilsson, Anton LU and Andreasson, Josefine LU (2020) MKVA22 20201
Media and Communication Studies
Department of Communication and Media
Abstract (Swedish)
Fotbollen är en av världens absolut största populärkulturella fenomen vad gäller allt från fritidsintresse till en global industri med mängder av stora ekonomiska investeringar. Således finns mer intressanta aspekter av fotbollen än enbart det rent sportsliga utövandet att undersöka inom samhällsvetenskapen. Tidigare studier har genomgående påpekat att fotbollen, sett ur ett klassperspektiv, haft mycket att tacka de fattigare delarna av samhället för att den vuxit till att bli världens mest populära och bevakade idrott idag. Syftet med denna studie är att undersöka hur klass porträtteras i TV-serien The English Game, vilken skildrar en betydande del av fotbollens historia. Därtill analyseras och diskuteras hur denna skildring kan förstås i... (More)
Fotbollen är en av världens absolut största populärkulturella fenomen vad gäller allt från fritidsintresse till en global industri med mängder av stora ekonomiska investeringar. Således finns mer intressanta aspekter av fotbollen än enbart det rent sportsliga utövandet att undersöka inom samhällsvetenskapen. Tidigare studier har genomgående påpekat att fotbollen, sett ur ett klassperspektiv, haft mycket att tacka de fattigare delarna av samhället för att den vuxit till att bli världens mest populära och bevakade idrott idag. Syftet med denna studie är att undersöka hur klass porträtteras i TV-serien The English Game, vilken skildrar en betydande del av fotbollens historia. Därtill analyseras och diskuteras hur denna skildring kan förstås i förhållande till fotbollen idag.

Detta studeras ur Pierre Bourdieus kultursociologiska perspektiv där hans teorier kring olika former av kapital, habitus och fält appliceras på TV-serien för att sedan diskuteras i förhållanden till den moderna fotbollen. Som metod används en kvalitativ innehållsanalys för att tolka och urskilja bakomliggande symboliska betydelser av materialet i fråga. Resultatet av analysen visade på att det genomgående i serien finns en upprorsmässig mentalitet hos den fattigare delen av befolkningen gentemot den rådande maktordningen inom fotbollen. De rika människorna däremot är mer måna om att hålla fast vid de maktpositioner och de olika former av kapital de sitter på inom såväl idrotten som samhället i övrigt. Hur detta sedan kopplades till dagens fotboll landade i att den gått från att ursprungligen vara ett privilegium för rika människor, via en världsomfattande populärkulturell företeelse, till att bli en form av finkulturell handelsvara i en global industri att investera kapital i. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Anton LU and Andreasson, Josefine LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20201
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Populärkultur, Kulturhistoriskt perspektiv, Bourdieu, The English Game, Klasskildring, Fotboll
language
Swedish
id
9011618
date added to LUP
2020-06-22 07:27:04
date last changed
2020-06-22 07:27:04
@misc{9011618,
  abstract     = {{Fotbollen är en av världens absolut största populärkulturella fenomen vad gäller allt från fritidsintresse till en global industri med mängder av stora ekonomiska investeringar. Således finns mer intressanta aspekter av fotbollen än enbart det rent sportsliga utövandet att undersöka inom samhällsvetenskapen. Tidigare studier har genomgående påpekat att fotbollen, sett ur ett klassperspektiv, haft mycket att tacka de fattigare delarna av samhället för att den vuxit till att bli världens mest populära och bevakade idrott idag. Syftet med denna studie är att undersöka hur klass porträtteras i TV-serien The English Game, vilken skildrar en betydande del av fotbollens historia. Därtill analyseras och diskuteras hur denna skildring kan förstås i förhållande till fotbollen idag. 

Detta studeras ur Pierre Bourdieus kultursociologiska perspektiv där hans teorier kring olika former av kapital, habitus och fält appliceras på TV-serien för att sedan diskuteras i förhållanden till den moderna fotbollen. Som metod används en kvalitativ innehållsanalys för att tolka och urskilja bakomliggande symboliska betydelser av materialet i fråga. Resultatet av analysen visade på att det genomgående i serien finns en upprorsmässig mentalitet hos den fattigare delen av befolkningen gentemot den rådande maktordningen inom fotbollen. De rika människorna däremot är mer måna om att hålla fast vid de maktpositioner och de olika former av kapital de sitter på inom såväl idrotten som samhället i övrigt. Hur detta sedan kopplades till dagens fotboll landade i att den gått från att ursprungligen vara ett privilegium för rika människor, via en världsomfattande populärkulturell företeelse, till att bli en form av finkulturell handelsvara i en global industri att investera kapital i.}},
  author       = {{Nilsson, Anton and Andreasson, Josefine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{The English Game : en undersökning av fotbollen ur ett klassperspektiv}},
  year         = {{2020}},
}