Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Destination: Kodare - en kvalitativ analys av utbildningsvägar till yrket som programmerare

Heiman, Anton LU ; Hultman, Erika LU and Samuelsson, Emma LU (2020) SYSK16 20201
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Idag råder enligt Arbetsförmedlingen en brist på kompetent arbetskraft inom IT-sektorn, och efterfrågan på arbetskraft är större än tillgången. I framtiden kan detta leda till att allt fler söker sig till att arbeta som programmerare. Syftet med denna uppsats är att analysera tre utbildningsvägar till yrket som programmerare och identifiera styrkor och svagheter med dessa. Först definieras termen teknisk kompetens för att förstå vad som krävs av någon som vill studera programmering, och tre vanliga vägar man kan tänkas välja för att utbilda sig definieras: självlärdhet, intensivkurser eller kurser online, och universitetsutbildning. I vår empiriundersökning intervjuade vi sex personer som bland annat arbetade som rekryterare,... (More)
Idag råder enligt Arbetsförmedlingen en brist på kompetent arbetskraft inom IT-sektorn, och efterfrågan på arbetskraft är större än tillgången. I framtiden kan detta leda till att allt fler söker sig till att arbeta som programmerare. Syftet med denna uppsats är att analysera tre utbildningsvägar till yrket som programmerare och identifiera styrkor och svagheter med dessa. Först definieras termen teknisk kompetens för att förstå vad som krävs av någon som vill studera programmering, och tre vanliga vägar man kan tänkas välja för att utbilda sig definieras: självlärdhet, intensivkurser eller kurser online, och universitetsutbildning. I vår empiriundersökning intervjuade vi sex personer som bland annat arbetade som rekryterare, programmerare, hårdvarukonsult och professor. Vårt resultat visar att ett driv, motivation och intresse för ämnet är viktigt oavsett vilken väg man väljer att ta. En universitetsutbildning ger dessutom vissa fördelar som man kan ha svårt att få genom andra utbildningsvägar. Vi ser att ämnet i framtiden kan komma att forskas på ytterligare när allt fler programmerare behövs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Heiman, Anton LU ; Hultman, Erika LU and Samuelsson, Emma LU
supervisor
organization
alternative title
Destination: Programmer – a qualitative analysis of paths in education towards becoming a programmer
course
SYSK16 20201
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
teknisk kompetens, kompetensförsörjning, programmering, självlärdhet, intensivkurs, arbetsliv
report number
INF20-035
language
Swedish
id
9016021
date added to LUP
2020-06-26 14:54:38
date last changed
2020-06-26 14:54:38
@misc{9016021,
  abstract     = {{Idag råder enligt Arbetsförmedlingen en brist på kompetent arbetskraft inom IT-sektorn, och efterfrågan på arbetskraft är större än tillgången. I framtiden kan detta leda till att allt fler söker sig till att arbeta som programmerare. Syftet med denna uppsats är att analysera tre utbildningsvägar till yrket som programmerare och identifiera styrkor och svagheter med dessa. Först definieras termen teknisk kompetens för att förstå vad som krävs av någon som vill studera programmering, och tre vanliga vägar man kan tänkas välja för att utbilda sig definieras: självlärdhet, intensivkurser eller kurser online, och universitetsutbildning. I vår empiriundersökning intervjuade vi sex personer som bland annat arbetade som rekryterare, programmerare, hårdvarukonsult och professor. Vårt resultat visar att ett driv, motivation och intresse för ämnet är viktigt oavsett vilken väg man väljer att ta. En universitetsutbildning ger dessutom vissa fördelar som man kan ha svårt att få genom andra utbildningsvägar. Vi ser att ämnet i framtiden kan komma att forskas på ytterligare när allt fler programmerare behövs.}},
  author       = {{Heiman, Anton and Hultman, Erika and Samuelsson, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Destination: Kodare - en kvalitativ analys av utbildningsvägar till yrket som programmerare}},
  year         = {{2020}},
}