Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att köpa en livsstil : en kvalitativ studie om studenters upplevda konsumtion och medieanvändning

Mattsson, Fredrica LU and Nilsson, Pontus LU (2020) MKVA22 20201
Media and Communication Studies
Department of Communication and Media
Abstract (Swedish)
Syftet med vår uppsats är att beskriva och redogöra för hur kvinnliga studenter i Lund upplever sina konsumtionsvanor i relation till den marknadsföring som bedrivs på Instagram år 2019, samt vad som anses vara god smak på Instagram bland urvalsgruppen. Vår uppsats lyfter fram tidigare forskning, tar upp Pierre Bourdieus teori om kapital, smak, habitus, fält och Colin Campbells tankar om hedonistisk konsumtion samt presenterar resultatet utifrån fem djupintervjuer med kvinnliga studenter. För att skapa förförståelse för vårt ämne har vi valt ut och inspirerats av artiklar med tidigare forskning relevanta för våra frågeställningar. Den tidigare forskningen visar hur amatörfotografer med hjälp av filter och lättillgänglig redigering kan... (More)
Syftet med vår uppsats är att beskriva och redogöra för hur kvinnliga studenter i Lund upplever sina konsumtionsvanor i relation till den marknadsföring som bedrivs på Instagram år 2019, samt vad som anses vara god smak på Instagram bland urvalsgruppen. Vår uppsats lyfter fram tidigare forskning, tar upp Pierre Bourdieus teori om kapital, smak, habitus, fält och Colin Campbells tankar om hedonistisk konsumtion samt presenterar resultatet utifrån fem djupintervjuer med kvinnliga studenter. För att skapa förförståelse för vårt ämne har vi valt ut och inspirerats av artiklar med tidigare forskning relevanta för våra frågeställningar. Den tidigare forskningen visar hur amatörfotografer med hjälp av filter och lättillgänglig redigering kan framstå som professionella, förklarar begreppet A shoppable life (som diskuteras vidare och utvecklas i uppsatsen) samt undersöker vikten av transparens vid marknadsföring på Instagram. Vi har valt att genomföra vår uppsats utifrån en kvalitativ metod. Huvudfrågorna i intervjuerna har berört våra problemformuleringar och anpassats för att främja djupgående samtal. Med fokus på empirin från våra kvalitativa intervjuer samt en analys av studenternas instagramflöden ämnar vi att besvara vår problemformulering och bidra till ämnesdiskussionen med begrepp från Bourdieu och Campbells teorier. I vårt resultat kan vi konstatera att samtliga intervjupersoner har en mer eller mindre detaljerad förförståelse för de marknadsföringsstrategier som förekommer på Instagram, men att deras åsikter om dess inverkan såväl som personliga upplevelser skiljer sig åt.
Vi såg att estetik och redigering på Instagram verkar spela en stor del i vad studenterna anser vara god smak, en smak som enligt de flesta även sipprar in i deras konsumtionsvanor. En annan intressant observation tagen ur intervjuerna är hur flera deltagare upplever att kombinationen av dyrt och billigt ökar sannolikheten för köp av den billigare varan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mattsson, Fredrica LU and Nilsson, Pontus LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20201
year
type
L1 - 1st term paper (old degree order)
subject
keywords
Influencer, Instagram, modern konsumtion, studenter, smak
language
Swedish
id
9020087
date added to LUP
2020-07-03 12:20:57
date last changed
2020-07-03 12:20:57
@misc{9020087,
  abstract     = {{Syftet med vår uppsats är att beskriva och redogöra för hur kvinnliga studenter i Lund upplever sina konsumtionsvanor i relation till den marknadsföring som bedrivs på Instagram år 2019, samt vad som anses vara god smak på Instagram bland urvalsgruppen. Vår uppsats lyfter fram tidigare forskning, tar upp Pierre Bourdieus teori om kapital, smak, habitus, fält och Colin Campbells tankar om hedonistisk konsumtion samt presenterar resultatet utifrån fem djupintervjuer med kvinnliga studenter. För att skapa förförståelse för vårt ämne har vi valt ut och inspirerats av artiklar med tidigare forskning relevanta för våra frågeställningar. Den tidigare forskningen visar hur amatörfotografer med hjälp av filter och lättillgänglig redigering kan framstå som professionella, förklarar begreppet A shoppable life (som diskuteras vidare och utvecklas i uppsatsen) samt undersöker vikten av transparens vid marknadsföring på Instagram. Vi har valt att genomföra vår uppsats utifrån en kvalitativ metod. Huvudfrågorna i intervjuerna har berört våra problemformuleringar och anpassats för att främja djupgående samtal. Med fokus på empirin från våra kvalitativa intervjuer samt en analys av studenternas instagramflöden ämnar vi att besvara vår problemformulering och bidra till ämnesdiskussionen med begrepp från Bourdieu och Campbells teorier. I vårt resultat kan vi konstatera att samtliga intervjupersoner har en mer eller mindre detaljerad förförståelse för de marknadsföringsstrategier som förekommer på Instagram, men att deras åsikter om dess inverkan såväl som personliga upplevelser skiljer sig åt. 
Vi såg att estetik och redigering på Instagram verkar spela en stor del i vad studenterna anser vara god smak, en smak som enligt de flesta även sipprar in i deras konsumtionsvanor. En annan intressant observation tagen ur intervjuerna är hur flera deltagare upplever att kombinationen av dyrt och billigt ökar sannolikheten för köp av den billigare varan.}},
  author       = {{Mattsson, Fredrica and Nilsson, Pontus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att köpa en livsstil : en kvalitativ studie om studenters upplevda konsumtion och medieanvändning}},
  year         = {{2020}},
}