Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att vara konstnär

Edling, Agnes LU (2021) SOCK04 20202
Department of Sociology
Sociology
Abstract (Swedish)
Den här studien undersöker betydelsen av högre bildkonstnärlig utbildning och social bakgrund för yrkeskarriärer inom det konstnärliga fält som informanterna verkar inom. Utgångspunkten är att professionella banor inom fältet präglas av osäkerhet och studien har som avsikt att diskutera den betydelse skolgången har för deras nuvarande och framtida position som konstnärer och vilka sociala, kulturella och personliga tillgångar som är betydande för att våga satsa på en konstnärlig yrkeskarriär. Jag har använt mig av en kvalitativ metod i form av intervjuer. Det empiriska materialet består av tre intervjuer med konststudenter på en av Sveriges konsthögskolor. Studien kommer fram till att familjen, skolgången och omgivningen har en betydelse... (More)
Den här studien undersöker betydelsen av högre bildkonstnärlig utbildning och social bakgrund för yrkeskarriärer inom det konstnärliga fält som informanterna verkar inom. Utgångspunkten är att professionella banor inom fältet präglas av osäkerhet och studien har som avsikt att diskutera den betydelse skolgången har för deras nuvarande och framtida position som konstnärer och vilka sociala, kulturella och personliga tillgångar som är betydande för att våga satsa på en konstnärlig yrkeskarriär. Jag har använt mig av en kvalitativ metod i form av intervjuer. Det empiriska materialet består av tre intervjuer med konststudenter på en av Sveriges konsthögskolor. Studien kommer fram till att familjen, skolgången och omgivningen har en betydelse för individens förmåga att ackumulera kapital och att detta skapar personliga tillgångar som är nödvändiga inom fältet. Vilja, drivkraft och tilltron till sin konstnärliga förmåga och konstudenternas habitus är viktiga för att våga välja en konstnärlig bana. Uppsatsen utgår huvudsakligen från den franske kultursociologen Pierre Bourdieus teorier. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Edling, Agnes LU
supervisor
organization
course
SOCK04 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
9036510
date added to LUP
2021-01-21 15:49:33
date last changed
2021-01-21 15:49:33
@misc{9036510,
  abstract     = {{Den här studien undersöker betydelsen av högre bildkonstnärlig utbildning och social bakgrund för yrkeskarriärer inom det konstnärliga fält som informanterna verkar inom. Utgångspunkten är att professionella banor inom fältet präglas av osäkerhet och studien har som avsikt att diskutera den betydelse skolgången har för deras nuvarande och framtida position som konstnärer och vilka sociala, kulturella och personliga tillgångar som är betydande för att våga satsa på en konstnärlig yrkeskarriär. Jag har använt mig av en kvalitativ metod i form av intervjuer. Det empiriska materialet består av tre intervjuer med konststudenter på en av Sveriges konsthögskolor. Studien kommer fram till att familjen, skolgången och omgivningen har en betydelse för individens förmåga att ackumulera kapital och att detta skapar personliga tillgångar som är nödvändiga inom fältet. Vilja, drivkraft och tilltron till sin konstnärliga förmåga och konstudenternas habitus är viktiga för att våga välja en konstnärlig bana. Uppsatsen utgår huvudsakligen från den franske kultursociologen Pierre Bourdieus teorier.}},
  author       = {{Edling, Agnes}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att vara konstnär}},
  year         = {{2021}},
}