Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En formell titt på informell svensk historia - en analys av populära internationella forums brukande av svensk historia genom internet memes

Torffvit, Simon LU (2021) ÄHID04 20202
History
Abstract (Swedish)
Denna uppsats har som huvudsakliga frågeställning att besvara frågan om hur svensk historia gestaltas och brukas i populära memes på internationella forum, och varför den gestaltas och brukas på dessa sätt.
Uppsatsen kommer fram till att den mest förekommande aspekten av svensk historia är vikingatiden, följt av 1900-talets utrikespolitik, stormaktstiden och kontemporär svensk kulturhistoria. Denna historia brukas främst med ett humoristiskt syfte med andra underliggande syften som kan beskrivas som existentiella och sociala. Andra klassiskt typologiska historiebruk som de moraliska, ideologiska och politisk-pedagogiska bruken förekommer också, men på en begränsad nivå. Dessa ämnar främst att göra skämt på bekostnad av Sveriges... (More)
Denna uppsats har som huvudsakliga frågeställning att besvara frågan om hur svensk historia gestaltas och brukas i populära memes på internationella forum, och varför den gestaltas och brukas på dessa sätt.
Uppsatsen kommer fram till att den mest förekommande aspekten av svensk historia är vikingatiden, följt av 1900-talets utrikespolitik, stormaktstiden och kontemporär svensk kulturhistoria. Denna historia brukas främst med ett humoristiskt syfte med andra underliggande syften som kan beskrivas som existentiella och sociala. Andra klassiskt typologiska historiebruk som de moraliska, ideologiska och politisk-pedagogiska bruken förekommer också, men på en begränsad nivå. Dessa ämnar främst att göra skämt på bekostnad av Sveriges vänsterliberala inrikespolitik och neutrala utrikespolitik i senmodern tid. Det som styr ämnesvalet i icke-politiska bruk bland internationella användare verkar delvis vara en begränsad allmän skolutbildning om skandinavisk historia, där främst vikingatiden blir ihågkommen. I övriga fall styrs ämnesvalet till synes av kontemporär populärkultur som förmedlas på internet, i tv-serier, datorspel och av internationellt kända svenska historieförmedlare som bandet Sabaton. (Less)
Popular Abstract
This essay has as its primary goal to answer the question of how Swedish history is portrayed and used in popular memes on international forums, and why it is portrayed and used in those manners.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Torffvit, Simon LU
supervisor
organization
course
ÄHID04 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Sverige, Svensk, Historia, Sweden, Swedish, History, Popular, Populära, Populär, Meme, Memes, Internetfenomen, Internetmeme, Internetmemes, International, Forums, Sociala medier, Sociala, Medier, Bild, Bilder, Analys, Kvalitativ, Social media, Social, Media, Reddit, Facebook, Twitter, Instagram, Historiebruk, Bildanalys, Use of history, Picture, Image, Analysis, Vikingatiden, Vikings, Stormaktstiden, Sabaton, Karl XII
language
Swedish
id
9036603
date added to LUP
2021-01-21 10:53:55
date last changed
2021-01-21 10:53:55
@misc{9036603,
  abstract     = {{Denna uppsats har som huvudsakliga frågeställning att besvara frågan om hur svensk historia gestaltas och brukas i populära memes på internationella forum, och varför den gestaltas och brukas på dessa sätt.
Uppsatsen kommer fram till att den mest förekommande aspekten av svensk historia är vikingatiden, följt av 1900-talets utrikespolitik, stormaktstiden och kontemporär svensk kulturhistoria. Denna historia brukas främst med ett humoristiskt syfte med andra underliggande syften som kan beskrivas som existentiella och sociala. Andra klassiskt typologiska historiebruk som de moraliska, ideologiska och politisk-pedagogiska bruken förekommer också, men på en begränsad nivå. Dessa ämnar främst att göra skämt på bekostnad av Sveriges vänsterliberala inrikespolitik och neutrala utrikespolitik i senmodern tid. Det som styr ämnesvalet i icke-politiska bruk bland internationella användare verkar delvis vara en begränsad allmän skolutbildning om skandinavisk historia, där främst vikingatiden blir ihågkommen. I övriga fall styrs ämnesvalet till synes av kontemporär populärkultur som förmedlas på internet, i tv-serier, datorspel och av internationellt kända svenska historieförmedlare som bandet Sabaton.}},
  author       = {{Torffvit, Simon}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En formell titt på informell svensk historia - en analys av populära internationella forums brukande av svensk historia genom internet memes}},
  year         = {{2021}},
}