Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utveckling av 3D-Visionsystem med Robot och PLC-kommunikation

Lindell, Simon LU and Fischer, Edvin (2021) In CODEN:LUTEDX/TEIE EIEL05 20202
Industrial Electrical Engineering and Automation
Abstract (Swedish)
Projektet gick ut på att undersöka 3D-Vision med hjälp av 3D-visionkameran Cognex 3D-A5120 och tillhörande programvara Cognex Designer. Målet var att implementera ett 3D-visionsystem som extraherar data från ett eller flera objekt avbildat av kameran. Data som extraheras består av centrumkoordinater och orientering av objektets hittade yta, i förhållande till ett fixt koordinatsystem. Det implementerade programmet skulle ha samma funktionalitet som ett 2D-visionsystem samt kunna avgöra höjdskillnader och läsa av funna objekts orientering. En robot skulle sedan implementeras för att plocka upp och flytta de objekt som hittades av kameran, utifrån datan som extraheras med Cognex Designer. Arbetet resulterade i ett automatiserat system som... (More)
Projektet gick ut på att undersöka 3D-Vision med hjälp av 3D-visionkameran Cognex 3D-A5120 och tillhörande programvara Cognex Designer. Målet var att implementera ett 3D-visionsystem som extraherar data från ett eller flera objekt avbildat av kameran. Data som extraheras består av centrumkoordinater och orientering av objektets hittade yta, i förhållande till ett fixt koordinatsystem. Det implementerade programmet skulle ha samma funktionalitet som ett 2D-visionsystem samt kunna avgöra höjdskillnader och läsa av funna objekts orientering. En robot skulle sedan implementeras för att plocka upp och flytta de objekt som hittades av kameran, utifrån datan som extraheras med Cognex Designer. Arbetet resulterade i ett automatiserat system som kunde hitta och plocka upp intränade lådor i form av rätblock. Dessa lådor placerades sedan i ett led på en avsedd plats.

Systemet var baserat på olika kommunikationssekvenser där en PLC agerade som mellanhand mellan Cognex Designer och en ABB-robot. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindell, Simon LU and Fischer, Edvin
supervisor
organization
course
EIEL05 20202
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
publication/series
CODEN:LUTEDX/TEIE
report number
3093
language
Swedish
id
9039352
date added to LUP
2022-01-27 11:26:05
date last changed
2022-01-27 11:26:05
@misc{9039352,
  abstract     = {{Projektet gick ut på att undersöka 3D-Vision med hjälp av 3D-visionkameran Cognex 3D-A5120 och tillhörande programvara Cognex Designer. Målet var att implementera ett 3D-visionsystem som extraherar data från ett eller flera objekt avbildat av kameran. Data som extraheras består av centrumkoordinater och orientering av objektets hittade yta, i förhållande till ett fixt koordinatsystem. Det implementerade programmet skulle ha samma funktionalitet som ett 2D-visionsystem samt kunna avgöra höjdskillnader och läsa av funna objekts orientering. En robot skulle sedan implementeras för att plocka upp och flytta de objekt som hittades av kameran, utifrån datan som extraheras med Cognex Designer. Arbetet resulterade i ett automatiserat system som kunde hitta och plocka upp intränade lådor i form av rätblock. Dessa lådor placerades sedan i ett led på en avsedd plats.

Systemet var baserat på olika kommunikationssekvenser där en PLC agerade som mellanhand mellan Cognex Designer och en ABB-robot.}},
  author       = {{Lindell, Simon and Fischer, Edvin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  series       = {{CODEN:LUTEDX/TEIE}},
  title        = {{Utveckling av 3D-Visionsystem med Robot och PLC-kommunikation}},
  year         = {{2021}},
}