Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

New Public Management och äldreomsorgen En diskursanalys av hur politiker motiverar och förklarar beslutet att förändra organiseringen av äldreomsorgen i två skånska kommuner.

Lönnqvist, Rebecka LU and Haracic, Nejra (2021) STVA22 20211
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Den här uppsatsen skildrar diskursen kring äldreomsorgen i två Skånska kommuner som vill eller har återgått från New Public Management (NPM) till kommunal styrning. Genom en argumentationsanalys kommer två debattartiklar att användas i syfte att kategorisera argumenten genom en politisk diskursanalys. Språket som används i debattartiklarna kommer att analyseras genom retoriska preferenser. Genom att presentera teorin om NPM kommer vi bilda en djupare förståelse av fenomenet, dess brister och fördelar, samt dess historia. Meningen med studien är att förstå hur politiska krav på en återgång från NPM till kommunal regi sker med hjälp av argumentationen i två olika debattartiklar som skrivits av politiker med förtroendeuppdrag i de borgerligt... (More)
Den här uppsatsen skildrar diskursen kring äldreomsorgen i två Skånska kommuner som vill eller har återgått från New Public Management (NPM) till kommunal styrning. Genom en argumentationsanalys kommer två debattartiklar att användas i syfte att kategorisera argumenten genom en politisk diskursanalys. Språket som används i debattartiklarna kommer att analyseras genom retoriska preferenser. Genom att presentera teorin om NPM kommer vi bilda en djupare förståelse av fenomenet, dess brister och fördelar, samt dess historia. Meningen med studien är att förstå hur politiska krav på en återgång från NPM till kommunal regi sker med hjälp av argumentationen i två olika debattartiklar som skrivits av politiker med förtroendeuppdrag i de borgerligt ledda kommunerna; Lomma och Vellinge kommun. Studiens resultat visar att samtliga artiklar argumenterar för en fungerande styrning av kommunens välfärdssektor, m.h.a. både fakta- och känslostyrda medel, samt belyser argumentationens likheter och skillnader. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lönnqvist, Rebecka LU and Haracic, Nejra
supervisor
organization
course
STVA22 20211
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
New Public Management, diskursanalys, äldreomsorgen, argumentationsteori, kommun
language
Swedish
id
9044765
date added to LUP
2021-07-06 12:53:21
date last changed
2021-07-06 12:53:21
@misc{9044765,
  abstract     = {{Den här uppsatsen skildrar diskursen kring äldreomsorgen i två Skånska kommuner som vill eller har återgått från New Public Management (NPM) till kommunal styrning. Genom en argumentationsanalys kommer två debattartiklar att användas i syfte att kategorisera argumenten genom en politisk diskursanalys. Språket som används i debattartiklarna kommer att analyseras genom retoriska preferenser. Genom att presentera teorin om NPM kommer vi bilda en djupare förståelse av fenomenet, dess brister och fördelar, samt dess historia. Meningen med studien är att förstå hur politiska krav på en återgång från NPM till kommunal regi sker med hjälp av argumentationen i två olika debattartiklar som skrivits av politiker med förtroendeuppdrag i de borgerligt ledda kommunerna; Lomma och Vellinge kommun. Studiens resultat visar att samtliga artiklar argumenterar för en fungerande styrning av kommunens välfärdssektor, m.h.a. både fakta- och känslostyrda medel, samt belyser argumentationens likheter och skillnader.}},
  author       = {{Lönnqvist, Rebecka and Haracic, Nejra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{New Public Management och äldreomsorgen En diskursanalys av hur politiker motiverar och förklarar beslutet att förändra organiseringen av äldreomsorgen i två skånska kommuner.}},
  year         = {{2021}},
}