Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Implementering av Reality Capture i byggbranschen

Haidar Abdulla, Shilan LU (2021) In 1651-0380 VBEM01 20211
Construction Management
Abstract (Swedish)
År 2020 har fört med sig många utmaningar och med en pågående pandemi har en stor majoritet av arbetsplatser behövt förflytta sig till den virtuella världen för att bromsa smittspridningen. Men om det tas en närmare titt på byggbranschen kommer man inse snabbt att det kan vara svårt att utföra vissa arbetsuppgifter från sitt hemkontor. Byggbranschen i allmänhet och byggproduktion i synnerhet är beroende av den fysiska arbetsplatsen för att kunna följa upp framdriften i projekt men vore det inte revolutionärt om man kunde hitta ett arbetssätt som minimerar behovet av att vara på byggarbetsplatsen? I praktiken skulle det nästan se ut som Google Street View där man kan titta på världens olika gator och hörn i 360-bilder från en datorskärm men... (More)
År 2020 har fört med sig många utmaningar och med en pågående pandemi har en stor majoritet av arbetsplatser behövt förflytta sig till den virtuella världen för att bromsa smittspridningen. Men om det tas en närmare titt på byggbranschen kommer man inse snabbt att det kan vara svårt att utföra vissa arbetsuppgifter från sitt hemkontor. Byggbranschen i allmänhet och byggproduktion i synnerhet är beroende av den fysiska arbetsplatsen för att kunna följa upp framdriften i projekt men vore det inte revolutionärt om man kunde hitta ett arbetssätt som minimerar behovet av att vara på byggarbetsplatsen? I praktiken skulle det nästan se ut som Google Street View där man kan titta på världens olika gator och hörn i 360-bilder från en datorskärm men istället ska man nu kunna titta på ett byggprojekt i realtid, våning för våning och rum för rum. Tekniken heter Reality Capture och är nyetablerad i byggbranschen men den har tidigare tillämpats i andra branscher. I detta examensarbete har en programvara som tillämpar Reality Capture implementeras på ett byggprojekt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Haidar Abdulla, Shilan LU
supervisor
organization
alternative title
Implementation of Reality Capture in construction industry
course
VBEM01 20211
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
360° kamera, punktmoln, fotogrammetri, Reality Capture, Reconstruct, Structure from motion(SfM)
publication/series
1651-0380
report number
21/5632
other publication id
LUTVDG/TVBP-21/5632-SE
language
Swedish
additional info
Handledare: Anne Landin, LTH; Tanja Wictor, Skanska hus Syd
Examinator Radhlinah Aulin, LTH
id
9049960
date added to LUP
2021-06-07 13:51:19
date last changed
2021-06-07 13:51:19
@misc{9049960,
  abstract     = {{År 2020 har fört med sig många utmaningar och med en pågående pandemi har en stor majoritet av arbetsplatser behövt förflytta sig till den virtuella världen för att bromsa smittspridningen. Men om det tas en närmare titt på byggbranschen kommer man inse snabbt att det kan vara svårt att utföra vissa arbetsuppgifter från sitt hemkontor. Byggbranschen i allmänhet och byggproduktion i synnerhet är beroende av den fysiska arbetsplatsen för att kunna följa upp framdriften i projekt men vore det inte revolutionärt om man kunde hitta ett arbetssätt som minimerar behovet av att vara på byggarbetsplatsen? I praktiken skulle det nästan se ut som Google Street View där man kan titta på världens olika gator och hörn i 360-bilder från en datorskärm men istället ska man nu kunna titta på ett byggprojekt i realtid, våning för våning och rum för rum. Tekniken heter Reality Capture och är nyetablerad i byggbranschen men den har tidigare tillämpats i andra branscher. I detta examensarbete har en programvara som tillämpar Reality Capture implementeras på ett byggprojekt.}},
  author       = {{Haidar Abdulla, Shilan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  series       = {{1651-0380}},
  title        = {{Implementering av Reality Capture i byggbranschen}},
  year         = {{2021}},
}