Det som inte ätas bör mätas
(2021) SYSK16 20211Department of Informatics
- Abstract (Swedish)
- Onödigt matsvinn uppstår genom hela livsmedelskedjan. Offentliga storkök har möjlighet att göra stor skillnad för att minska matsvinn då de genererar stora mängder mat inom skola, förskola och äldreomsorg. Studien avser att beskriva hur offentliga storkök kan stödjas av kostdatasystem för att dokumentera, följa upp och proaktivt arbeta för att hindra att matsvinn uppstår. Litteratur har analyserats och samlats in som underlag för studien. Därefter har empirisk data i form av kvalitativa intervjuer genomförts hos användare av kostdatasystem i sex olika kommuner i Sverige. Resultatet har sedan analyserats och diskuterats mot litteraturen. Studien visar att kostdatasystem stödjer hantering av matsvinn i offentliga storkök genom att bland... (More)
- Onödigt matsvinn uppstår genom hela livsmedelskedjan. Offentliga storkök har möjlighet att göra stor skillnad för att minska matsvinn då de genererar stora mängder mat inom skola, förskola och äldreomsorg. Studien avser att beskriva hur offentliga storkök kan stödjas av kostdatasystem för att dokumentera, följa upp och proaktivt arbeta för att hindra att matsvinn uppstår. Litteratur har analyserats och samlats in som underlag för studien. Därefter har empirisk data i form av kvalitativa intervjuer genomförts hos användare av kostdatasystem i sex olika kommuner i Sverige. Resultatet har sedan analyserats och diskuterats mot litteraturen. Studien visar att kostdatasystem stödjer hantering av matsvinn i offentliga storkök genom att bland annat minska administrativt arbete, generera rapporter, möjliggöra menyplanering och portionsberäkning samt att till viss del visualisera värdefull data. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/9052428
- author
- Anderberg, Sofia LU ; von Bodungen Thelin, Alicia LU and Fabricius, Katrine LU
- supervisor
- organization
- alternative title
- En studie om hur kostdatasystem stödjer hantering av matsvinn i storkök
- course
- SYSK16 20211
- year
- 2021
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- hållbarhet, matsvinn, matsvinnshantering, storkök, informationssystem, kostdatasystem
- report number
- INF21-06
- language
- Swedish
- id
- 9052428
- date added to LUP
- 2021-06-18 10:31:57
- date last changed
- 2021-06-18 10:31:57
@misc{9052428, abstract = {{Onödigt matsvinn uppstår genom hela livsmedelskedjan. Offentliga storkök har möjlighet att göra stor skillnad för att minska matsvinn då de genererar stora mängder mat inom skola, förskola och äldreomsorg. Studien avser att beskriva hur offentliga storkök kan stödjas av kostdatasystem för att dokumentera, följa upp och proaktivt arbeta för att hindra att matsvinn uppstår. Litteratur har analyserats och samlats in som underlag för studien. Därefter har empirisk data i form av kvalitativa intervjuer genomförts hos användare av kostdatasystem i sex olika kommuner i Sverige. Resultatet har sedan analyserats och diskuterats mot litteraturen. Studien visar att kostdatasystem stödjer hantering av matsvinn i offentliga storkök genom att bland annat minska administrativt arbete, generera rapporter, möjliggöra menyplanering och portionsberäkning samt att till viss del visualisera värdefull data.}}, author = {{Anderberg, Sofia and von Bodungen Thelin, Alicia and Fabricius, Katrine}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Det som inte ätas bör mätas}}, year = {{2021}}, }