Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Det som inte ätas bör mätas

Anderberg, Sofia LU ; von Bodungen Thelin, Alicia LU and Fabricius, Katrine LU (2021) SYSK16 20211
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Onödigt matsvinn uppstår genom hela livsmedelskedjan. Offentliga storkök har möjlighet att göra stor skillnad för att minska matsvinn då de genererar stora mängder mat inom skola, förskola och äldreomsorg. Studien avser att beskriva hur offentliga storkök kan stödjas av kostdatasystem för att dokumentera, följa upp och proaktivt arbeta för att hindra att matsvinn uppstår. Litteratur har analyserats och samlats in som underlag för studien. Därefter har empirisk data i form av kvalitativa intervjuer genomförts hos användare av kostdatasystem i sex olika kommuner i Sverige. Resultatet har sedan analyserats och diskuterats mot litteraturen. Studien visar att kostdatasystem stödjer hantering av matsvinn i offentliga storkök genom att bland... (More)
Onödigt matsvinn uppstår genom hela livsmedelskedjan. Offentliga storkök har möjlighet att göra stor skillnad för att minska matsvinn då de genererar stora mängder mat inom skola, förskola och äldreomsorg. Studien avser att beskriva hur offentliga storkök kan stödjas av kostdatasystem för att dokumentera, följa upp och proaktivt arbeta för att hindra att matsvinn uppstår. Litteratur har analyserats och samlats in som underlag för studien. Därefter har empirisk data i form av kvalitativa intervjuer genomförts hos användare av kostdatasystem i sex olika kommuner i Sverige. Resultatet har sedan analyserats och diskuterats mot litteraturen. Studien visar att kostdatasystem stödjer hantering av matsvinn i offentliga storkök genom att bland annat minska administrativt arbete, generera rapporter, möjliggöra menyplanering och portionsberäkning samt att till viss del visualisera värdefull data. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Anderberg, Sofia LU ; von Bodungen Thelin, Alicia LU and Fabricius, Katrine LU
supervisor
organization
alternative title
En studie om hur kostdatasystem stödjer hantering av matsvinn i storkök
course
SYSK16 20211
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hållbarhet, matsvinn, matsvinnshantering, storkök, informationssystem, kostdatasystem
report number
INF21-06
language
Swedish
id
9052428
date added to LUP
2021-06-18 10:31:57
date last changed
2021-06-18 10:31:57
@misc{9052428,
  abstract     = {{Onödigt matsvinn uppstår genom hela livsmedelskedjan. Offentliga storkök har möjlighet att göra stor skillnad för att minska matsvinn då de genererar stora mängder mat inom skola, förskola och äldreomsorg. Studien avser att beskriva hur offentliga storkök kan stödjas av kostdatasystem för att dokumentera, följa upp och proaktivt arbeta för att hindra att matsvinn uppstår. Litteratur har analyserats och samlats in som underlag för studien. Därefter har empirisk data i form av kvalitativa intervjuer genomförts hos användare av kostdatasystem i sex olika kommuner i Sverige. Resultatet har sedan analyserats och diskuterats mot litteraturen. Studien visar att kostdatasystem stödjer hantering av matsvinn i offentliga storkök genom att bland annat minska administrativt arbete, generera rapporter, möjliggöra menyplanering och portionsberäkning samt att till viss del visualisera värdefull data.}},
  author       = {{Anderberg, Sofia and von Bodungen Thelin, Alicia and Fabricius, Katrine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Det som inte ätas bör mätas}},
  year         = {{2021}},
}