Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kulturella ekosystemtjänster i framtidens stadsdel

Wodlin, Amanda LU and Heyl, Kristoffer LU (2021) SMKK60 20211
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
I denna uppsats har en kvalitativ metod bestående av dokumentanalys och intervjustudier använts för att studera ekosystemtjänster i Brunnshög. Syftet har varit att studera hur väl de kulturella ekosystemtjänsterna integrerats i Brunnshög, samt hur de uppfattas av personer som rör sig i området. Till hjälp har ett teoretiskt ramverk med avstamp i miljöpsykologi tillämpats, där relationen mellan individ och miljö står i centrum. Teorin och empirin har i en gemensam analys visat hur de kulturella ekosystemtjänsterna uttrycks på olika sätt i Brunnshög, främst genom parkerna. Dessutom visade intervjuer med besökare i området att de uppskattade grönområdena och en överhängande andel av besökarna i Brunnshög ansåg att naturen har en påverkan på... (More)
I denna uppsats har en kvalitativ metod bestående av dokumentanalys och intervjustudier använts för att studera ekosystemtjänster i Brunnshög. Syftet har varit att studera hur väl de kulturella ekosystemtjänsterna integrerats i Brunnshög, samt hur de uppfattas av personer som rör sig i området. Till hjälp har ett teoretiskt ramverk med avstamp i miljöpsykologi tillämpats, där relationen mellan individ och miljö står i centrum. Teorin och empirin har i en gemensam analys visat hur de kulturella ekosystemtjänsterna uttrycks på olika sätt i Brunnshög, främst genom parkerna. Dessutom visade intervjuer med besökare i området att de uppskattade grönområdena och en överhängande andel av besökarna i Brunnshög ansåg att naturen har en påverkan på såväl den fysiska som den mentala hälsan. Att befinna sig vid grönområden var för många ett sätt att koppla av och få en paus från den urbana miljön. I slutsatsen argumenteras det för att de gröna värdena är väldigt viktiga för den urbana människan, av flera olika anledningar. De blåa värdena visade sig spela en lägre roll än förväntat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wodlin, Amanda LU and Heyl, Kristoffer LU
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ studie om vilka kulturella ekosystemtjänster som återfinns i Brunnshög samt hur de uppfattas av människor som rör sig i området.
course
SMKK60 20211
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Ekosystemtjänster, Lunds kommun, Brunnshög, Kulturella ekosystemtjänster, gröna värden, blåa värden, attityder, upplevelser, buller, grönområden
language
Swedish
id
9057998
date added to LUP
2021-06-23 09:49:59
date last changed
2021-06-23 09:49:59
@misc{9057998,
  abstract     = {{I denna uppsats har en kvalitativ metod bestående av dokumentanalys och intervjustudier använts för att studera ekosystemtjänster i Brunnshög. Syftet har varit att studera hur väl de kulturella ekosystemtjänsterna integrerats i Brunnshög, samt hur de uppfattas av personer som rör sig i området. Till hjälp har ett teoretiskt ramverk med avstamp i miljöpsykologi tillämpats, där relationen mellan individ och miljö står i centrum. Teorin och empirin har i en gemensam analys visat hur de kulturella ekosystemtjänsterna uttrycks på olika sätt i Brunnshög, främst genom parkerna. Dessutom visade intervjuer med besökare i området att de uppskattade grönområdena och en överhängande andel av besökarna i Brunnshög ansåg att naturen har en påverkan på såväl den fysiska som den mentala hälsan. Att befinna sig vid grönområden var för många ett sätt att koppla av och få en paus från den urbana miljön. I slutsatsen argumenteras det för att de gröna värdena är väldigt viktiga för den urbana människan, av flera olika anledningar. De blåa värdena visade sig spela en lägre roll än förväntat.}},
  author       = {{Wodlin, Amanda and Heyl, Kristoffer}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kulturella ekosystemtjänster i framtidens stadsdel}},
  year         = {{2021}},
}