Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Lägerplats

Eklund, Josefin LU (2021) AAHM01 20211
Department of Architecture and Built Environment
Abstract (Swedish)
Jag har alltid älskat att vandra i naturen och under de senaste åren, inte minst under år 2020, har jag lagt märke till att fler och fler börjat tillbringa tid ute i skog och mark. Det senaste årets reserestriktioner och uppmaningar till att hålla fysisk distans har bidragit till att människor ersatt sina utlandssemestrar med upplevelser här hemma i Sverige och vandringstrenden har ökat något enormt. Detta fick mig att börja fundera på vad som skulle göra vandring på Skåneleden till en ännu bättre upplevelse, och fick då idén om att utveckla de lägerplatser som finns utplacerade längs leden. Med lägerplats Alunbruket som exempel ville jag undersöka hur lägerplatsen som fenomen skulle kunna bli något mer än bara ett nödvändigt stopp på... (More)
Jag har alltid älskat att vandra i naturen och under de senaste åren, inte minst under år 2020, har jag lagt märke till att fler och fler börjat tillbringa tid ute i skog och mark. Det senaste årets reserestriktioner och uppmaningar till att hålla fysisk distans har bidragit till att människor ersatt sina utlandssemestrar med upplevelser här hemma i Sverige och vandringstrenden har ökat något enormt. Detta fick mig att börja fundera på vad som skulle göra vandring på Skåneleden till en ännu bättre upplevelse, och fick då idén om att utveckla de lägerplatser som finns utplacerade längs leden. Med lägerplats Alunbruket som exempel ville jag undersöka hur lägerplatsen som fenomen skulle kunna bli något mer än bara ett nödvändigt stopp på vägen.
Resultatet är en slags lägerplatskollektion bestående av bland annat övernattningsstugor, en bastu och en grillplats där närhet till naturen kombineras med bekvämlighet och därför passar såväl nybörjaren som den vana vandraren. I gestaltandet har målet varit att hitta ett samspel med den valda platsen, men också en balans mellan det enkla och det lite oväntade. Genom att använda element som är typiska för lägerplatser på ett nytt sätt skapas något som känns bekant och tryggt, men samtidigt tar upplevelsen till en annan nivå. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eklund, Josefin LU
supervisor
organization
course
AAHM01 20211
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
language
Swedish
id
9059483
date added to LUP
2021-06-30 14:24:55
date last changed
2021-06-30 14:24:55
@misc{9059483,
  abstract     = {{Jag har alltid älskat att vandra i naturen och under de senaste åren, inte minst under år 2020, har jag lagt märke till att fler och fler börjat tillbringa tid ute i skog och mark. Det senaste årets reserestriktioner och uppmaningar till att hålla fysisk distans har bidragit till att människor ersatt sina utlandssemestrar med upplevelser här hemma i Sverige och vandringstrenden har ökat något enormt. Detta fick mig att börja fundera på vad som skulle göra vandring på Skåneleden till en ännu bättre upplevelse, och fick då idén om att utveckla de lägerplatser som finns utplacerade längs leden. Med lägerplats Alunbruket som exempel ville jag undersöka hur lägerplatsen som fenomen skulle kunna bli något mer än bara ett nödvändigt stopp på vägen. 
Resultatet är en slags lägerplatskollektion bestående av bland annat övernattningsstugor, en bastu och en grillplats där närhet till naturen kombineras med bekvämlighet och därför passar såväl nybörjaren som den vana vandraren. I gestaltandet har målet varit att hitta ett samspel med den valda platsen, men också en balans mellan det enkla och det lite oväntade. Genom att använda element som är typiska för lägerplatser på ett nytt sätt skapas något som känns bekant och tryggt, men samtidigt tar upplevelsen till en annan nivå.}},
  author       = {{Eklund, Josefin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Lägerplats}},
  year         = {{2021}},
}