Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Det militära hotet, ett svenskt försvarsdilemma

Andersson, Alvida LU (2021) UNDA23 20211
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Det ryska militära hotet mot Sverige är baserat på flera olika hotfulla indikationer, och reflekterar ett försvarsdilemma för Sverige. Diskursanalysen belyser detta genom att studera vad det militära hotet mot Sverige består i och vad för praktiker detta genererar. Ryssland bedöms att ha som mål att inneha stormaktstatus och för att nå dit skyr Ryssland inte att använda sig av sin militära kapacitet både i det svenska närområdet och internationellt. Sverige rustar upp sitt totalförsvar genom två vägar, upprustning av militären samt ökade samarbeten med allianser och partnerskap. För att inte Sverige ska sända hotfulla indikationer balanseras detta genom att inte ingå i ett fullfjädrat medlemskap i NATO. Vilket Sverige i sin tur legitimerar... (More)
Det ryska militära hotet mot Sverige är baserat på flera olika hotfulla indikationer, och reflekterar ett försvarsdilemma för Sverige. Diskursanalysen belyser detta genom att studera vad det militära hotet mot Sverige består i och vad för praktiker detta genererar. Ryssland bedöms att ha som mål att inneha stormaktstatus och för att nå dit skyr Ryssland inte att använda sig av sin militära kapacitet både i det svenska närområdet och internationellt. Sverige rustar upp sitt totalförsvar genom två vägar, upprustning av militären samt ökade samarbeten med allianser och partnerskap. För att inte Sverige ska sända hotfulla indikationer balanseras detta genom att inte ingå i ett fullfjädrat medlemskap i NATO. Vilket Sverige i sin tur legitimerar genom att hävda sin alliansfrihet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Alvida LU
supervisor
organization
course
UNDA23 20211
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Försvarsdilemma, Indikationer
language
Swedish
id
9063497
date added to LUP
2021-08-30 09:19:37
date last changed
2021-08-30 09:19:37
@misc{9063497,
  abstract     = {{Det ryska militära hotet mot Sverige är baserat på flera olika hotfulla indikationer, och reflekterar ett försvarsdilemma för Sverige. Diskursanalysen belyser detta genom att studera vad det militära hotet mot Sverige består i och vad för praktiker detta genererar. Ryssland bedöms att ha som mål att inneha stormaktstatus och för att nå dit skyr Ryssland inte att använda sig av sin militära kapacitet både i det svenska närområdet och internationellt. Sverige rustar upp sitt totalförsvar genom två vägar, upprustning av militären samt ökade samarbeten med allianser och partnerskap. För att inte Sverige ska sända hotfulla indikationer balanseras detta genom att inte ingå i ett fullfjädrat medlemskap i NATO. Vilket Sverige i sin tur legitimerar genom att hävda sin alliansfrihet.}},
  author       = {{Andersson, Alvida}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Det militära hotet, ett svenskt försvarsdilemma}},
  year         = {{2021}},
}