Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vapen, olja eller makt? En prövning av realistiska och marxistiska teorier på Irakkriget

Lundholm, Albin LU and Guldstrand, Jesper LU (2022) STVA22 20212
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Irakkriget 2003 motiverades med påståenden om att Saddamregimen hade massförstörelsevapen, och att dessa kunde komma att användas mot USA. Vår empiri visar att det fanns skäl att tvivla på detta redan innan kriget började och att det finns skäl att undersöka frågan närmare. Med utgångspunkt i två olika teoretiska perspektiv – realismen och marxismen – undersöker vi i vilken utsträckning fyra olika IR-teorier kan användas för att förklara Irakkriget. Detta görs genom att jämföra teorierna med vår empiri. Graden av överensstämmelse mellan teori och empiri benämner vi förklaringsförmåga.De teorier som bedöms ha god förklaringsförmåga är den offensiva realismen samt marxism-leninismen, då båda stämmer överens med centrala delar av den empiri... (More)
Irakkriget 2003 motiverades med påståenden om att Saddamregimen hade massförstörelsevapen, och att dessa kunde komma att användas mot USA. Vår empiri visar att det fanns skäl att tvivla på detta redan innan kriget började och att det finns skäl att undersöka frågan närmare. Med utgångspunkt i två olika teoretiska perspektiv – realismen och marxismen – undersöker vi i vilken utsträckning fyra olika IR-teorier kan användas för att förklara Irakkriget. Detta görs genom att jämföra teorierna med vår empiri. Graden av överensstämmelse mellan teori och empiri benämner vi förklaringsförmåga.De teorier som bedöms ha god förklaringsförmåga är den offensiva realismen samt marxism-leninismen, då båda stämmer överens med centrala delar av den empiri som presenteras. De teorier som bedöms ha svag förklaringsförmåga är den defensiva realismen samt ultra-imperialismen, då deras grundantaganden är oförenliga med empirin. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundholm, Albin LU and Guldstrand, Jesper LU
supervisor
organization
course
STVA22 20212
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Irakkriget, Offensiv realism, Defensiv realism, Marxism, Marxism-leninism, Ultra-imperialism
language
Swedish
id
9069564
date added to LUP
2022-02-24 14:50:06
date last changed
2022-02-24 14:50:07
@misc{9069564,
  abstract     = {{Irakkriget 2003 motiverades med påståenden om att Saddamregimen hade massförstörelsevapen, och att dessa kunde komma att användas mot USA. Vår empiri visar att det fanns skäl att tvivla på detta redan innan kriget började och att det finns skäl att undersöka frågan närmare. Med utgångspunkt i två olika teoretiska perspektiv – realismen och marxismen – undersöker vi i vilken utsträckning fyra olika IR-teorier kan användas för att förklara Irakkriget. Detta görs genom att jämföra teorierna med vår empiri. Graden av överensstämmelse mellan teori och empiri benämner vi förklaringsförmåga.De teorier som bedöms ha god förklaringsförmåga är den offensiva realismen samt marxism-leninismen, då båda stämmer överens med centrala delar av den empiri som presenteras. De teorier som bedöms ha svag förklaringsförmåga är den defensiva realismen samt ultra-imperialismen, då deras grundantaganden är oförenliga med empirin.}},
  author       = {{Lundholm, Albin and Guldstrand, Jesper}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vapen, olja eller makt? En prövning av realistiska och marxistiska teorier på Irakkriget}},
  year         = {{2022}},
}