Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Gangsterrap fick mig att göra det : en narrativ analys av debatten om gangsterrap i Aftonbladet

Johansson, Michael LU and Greby, Isak LU (2022) MKVA22 20212
Media and Communication Studies
Department of Communication and Media
Abstract (Swedish)
Gangsterrap fick mig att göra det: En narrativ analys av debatten om gangsterrap i Aftonbladet är författad av Isak Greby och Michael Johansson i ämnet medie- och kommunikationsvetenskap, vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet. Föremål för denna undersökning är den debatt om gangsterrap som uppstod i media efter mordet på artisten Einár den 21 oktober 2021. Syftet med undersökningen är att undersöka hur frågan om gangsterrap framställs i debatten samt vilken koppling den kan ha till kriminalitet. En narrativ analys av fem artiklar från Aftonbladet utförs med grund i gestaltningsteori och Kenneth Burkes dramatism. Artiklarna valdes ut då de hade gemensamt att frågan sattes in i en bredare samhällskontext. Analysen... (More)
Gangsterrap fick mig att göra det: En narrativ analys av debatten om gangsterrap i Aftonbladet är författad av Isak Greby och Michael Johansson i ämnet medie- och kommunikationsvetenskap, vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet. Föremål för denna undersökning är den debatt om gangsterrap som uppstod i media efter mordet på artisten Einár den 21 oktober 2021. Syftet med undersökningen är att undersöka hur frågan om gangsterrap framställs i debatten samt vilken koppling den kan ha till kriminalitet. En narrativ analys av fem artiklar från Aftonbladet utförs med grund i gestaltningsteori och Kenneth Burkes dramatism. Artiklarna valdes ut då de hade gemensamt att frågan sattes in i en bredare samhällskontext. Analysen visar att medan artiklarna är övervägande kritiska mot gangsterrap i sig framställer de kriminalitet med mera som ett samhällsproblem allmänheten på ett eller annat vis har ett ansvar i att råda bot på. Skulden för att det finns kriminalitet läggs mer på vad som brett kan kallas för samhället snarare än de enskilda kriminella. Lösningen på problemet blir alltså en förändring av samhället. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Michael LU and Greby, Isak LU
supervisor
organization
course
MKVA22 20212
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Gangsterrap, Einár, medienarrativ, gestaltningsteori, dramatism.
language
Swedish
id
9071143
date added to LUP
2022-01-24 09:21:49
date last changed
2022-01-24 09:21:49
@misc{9071143,
  abstract     = {{Gangsterrap fick mig att göra det: En narrativ analys av debatten om gangsterrap i Aftonbladet är författad av Isak Greby och Michael Johansson i ämnet medie- och kommunikationsvetenskap, vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet. Föremål för denna undersökning är den debatt om gangsterrap som uppstod i media efter mordet på artisten Einár den 21 oktober 2021. Syftet med undersökningen är att undersöka hur frågan om gangsterrap framställs i debatten samt vilken koppling den kan ha till kriminalitet. En narrativ analys av fem artiklar från Aftonbladet utförs med grund i gestaltningsteori och Kenneth Burkes dramatism. Artiklarna valdes ut då de hade gemensamt att frågan sattes in i en bredare samhällskontext. Analysen visar att medan artiklarna är övervägande kritiska mot gangsterrap i sig framställer de kriminalitet med mera som ett samhällsproblem allmänheten på ett eller annat vis har ett ansvar i att råda bot på. Skulden för att det finns kriminalitet läggs mer på vad som brett kan kallas för samhället snarare än de enskilda kriminella. Lösningen på problemet blir alltså en förändring av samhället.}},
  author       = {{Johansson, Michael and Greby, Isak}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Gangsterrap fick mig att göra det : en narrativ analys av debatten om gangsterrap i Aftonbladet}},
  year         = {{2022}},
}