Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Politik och förvaltning: En idéanalys av partiers inställningar till förvaltningens autonomi

Simonsson, Axel LU and Graje, Cornelia LU (2022) STVA22 20221
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Hur hög förvaltningens autonomi bör vara är en konfliktfylld och mångfacetterad fråga. Vi genomför en idéanalys i syfte att förstå hur svenska partier vill att förvaltningen ska förhålla sig till politiken och andra samhällsaktörer. Efter att vi har kartlagt partiernas positioneringar utifrån tre dimensioner försöker vi formulera deras uppfattningar i form av idealtyper. Resultatet är att det finns påtagliga skillnader mellan hur partierna resonerar kring förvaltningens autonomi. Idealtyperna vi identifierar formulerar vi som: Den folkviljestyrda förvaltningen, Den följsamma förvaltningen och Den företagsinspirerade förvaltningen. Dimensionerna är framtagna med grund i tidigare forskning och består av förvaltningens politisering,... (More)
Hur hög förvaltningens autonomi bör vara är en konfliktfylld och mångfacetterad fråga. Vi genomför en idéanalys i syfte att förstå hur svenska partier vill att förvaltningen ska förhålla sig till politiken och andra samhällsaktörer. Efter att vi har kartlagt partiernas positioneringar utifrån tre dimensioner försöker vi formulera deras uppfattningar i form av idealtyper. Resultatet är att det finns påtagliga skillnader mellan hur partierna resonerar kring förvaltningens autonomi. Idealtyperna vi identifierar formulerar vi som: Den folkviljestyrda förvaltningen, Den följsamma förvaltningen och Den företagsinspirerade förvaltningen. Dimensionerna är framtagna med grund i tidigare forskning och består av förvaltningens politisering, överlappning med politiken och relation till andra samhällsaktörer. Analysen baseras främst på olika typer av primärmaterial i form av motioner, interpellationsdebatter och partimaterial. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Simonsson, Axel LU and Graje, Cornelia LU
supervisor
organization
course
STVA22 20221
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Förvaltningens autonomi, Förvaltningspolitik, Offentlig förvaltning, Autonomi, Ideologi.
language
Swedish
id
9082504
date added to LUP
2022-07-02 16:31:48
date last changed
2022-07-02 16:31:48
@misc{9082504,
  abstract     = {{Hur hög förvaltningens autonomi bör vara är en konfliktfylld och mångfacetterad fråga. Vi genomför en idéanalys i syfte att förstå hur svenska partier vill att förvaltningen ska förhålla sig till politiken och andra samhällsaktörer. Efter att vi har kartlagt partiernas positioneringar utifrån tre dimensioner försöker vi formulera deras uppfattningar i form av idealtyper. Resultatet är att det finns påtagliga skillnader mellan hur partierna resonerar kring förvaltningens autonomi. Idealtyperna vi identifierar formulerar vi som: Den folkviljestyrda förvaltningen, Den följsamma förvaltningen och Den företagsinspirerade förvaltningen. Dimensionerna är framtagna med grund i tidigare forskning och består av förvaltningens politisering, överlappning med politiken och relation till andra samhällsaktörer. Analysen baseras främst på olika typer av primärmaterial i form av motioner, interpellationsdebatter och partimaterial.}},
  author       = {{Simonsson, Axel and Graje, Cornelia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Politik och förvaltning: En idéanalys av partiers inställningar till förvaltningens autonomi}},
  year         = {{2022}},
}