Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Distansarbetets påverkan på användarträning av Cloud ERP

Nyblom, Gustaf LU and Leche, Erika LU (2022) SYSK16 20221
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
År 2019 drabbades världen av covid-19, Sverige införde rekommendationer och riktlinjer som påverkade människors vardag. ERP ses som en stor implementation för organisationer där det krävs att slutanvändarna utbildas inom systemet. Trots att utbildning av ERP har en avgörande inverkan på implementationens utfall tenderar organisationer att underskatta utbildningskostnader, vilket får ERP-projekt att överstiga budgeten samt tidsramen. Syftet med studien är att undersöka vilka förutsättningar som funnits vid ett påtvingat distansarbete för utbildning och upplärning av ett Cloud ERP. En kvalitativ studie har genomförts på intervjupersoner som varit delaktiga inom en Cloud ERP implementation på distans. Alla intervjupersoner har använt en... (More)
År 2019 drabbades världen av covid-19, Sverige införde rekommendationer och riktlinjer som påverkade människors vardag. ERP ses som en stor implementation för organisationer där det krävs att slutanvändarna utbildas inom systemet. Trots att utbildning av ERP har en avgörande inverkan på implementationens utfall tenderar organisationer att underskatta utbildningskostnader, vilket får ERP-projekt att överstiga budgeten samt tidsramen. Syftet med studien är att undersöka vilka förutsättningar som funnits vid ett påtvingat distansarbete för utbildning och upplärning av ett Cloud ERP. En kvalitativ studie har genomförts på intervjupersoner som varit delaktiga inom en Cloud ERP implementation på distans. Alla intervjupersoner har använt en utbildning i realtid som grundmetod. En förutsättning för att utbildningen har kunnat genomföras på distans är för att alla organisationer sattes i en situation där utbildningsformen tvingades att förändras och människor behövde ställa om på grund av det påtvingade distansarbetet. Verktyg som använts för att möjliggöra utbildningsformen har under de senaste åren tagit stora kliv, vilket har resulterat i att distansutbildning i vissa aspekter fungerat bättre än fysisk utbildning. Efter analys av resultatet konstateras att alla intervjupersoner anser att hybridutbildning fungerar bäst. En fysisk första introduktion skapar trygghet och motivation för användarna, delar som är svåra att nå vid en renodlad distansutbildning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nyblom, Gustaf LU and Leche, Erika LU
supervisor
organization
course
SYSK16 20221
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Cloud ERP, användarmotstånd, distansutbildning, användarträning, asynkron, synkron
report number
INF22-34
language
Swedish
id
9087924
date added to LUP
2022-09-08 08:40:16
date last changed
2022-09-08 08:40:16
@misc{9087924,
  abstract     = {{År 2019 drabbades världen av covid-19, Sverige införde rekommendationer och riktlinjer som påverkade människors vardag. ERP ses som en stor implementation för organisationer där det krävs att slutanvändarna utbildas inom systemet. Trots att utbildning av ERP har en avgörande inverkan på implementationens utfall tenderar organisationer att underskatta utbildningskostnader, vilket får ERP-projekt att överstiga budgeten samt tidsramen. Syftet med studien är att undersöka vilka förutsättningar som funnits vid ett påtvingat distansarbete för utbildning och upplärning av ett Cloud ERP. En kvalitativ studie har genomförts på intervjupersoner som varit delaktiga inom en Cloud ERP implementation på distans. Alla intervjupersoner har använt en utbildning i realtid som grundmetod. En förutsättning för att utbildningen har kunnat genomföras på distans är för att alla organisationer sattes i en situation där utbildningsformen tvingades att förändras och människor behövde ställa om på grund av det påtvingade distansarbetet. Verktyg som använts för att möjliggöra utbildningsformen har under de senaste åren tagit stora kliv, vilket har resulterat i att distansutbildning i vissa aspekter fungerat bättre än fysisk utbildning. Efter analys av resultatet konstateras att alla intervjupersoner anser att hybridutbildning fungerar bäst. En fysisk första introduktion skapar trygghet och motivation för användarna, delar som är svåra att nå vid en renodlad distansutbildning.}},
  author       = {{Nyblom, Gustaf and Leche, Erika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Distansarbetets påverkan på användarträning av Cloud ERP}},
  year         = {{2022}},
}