Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Underbart är kort, eller? Meningslängdens betydelse för läsförståelse hos barn med lässvårigheter

Olofsson, Emelie LU (2022) SVEK63 20221
Swedish
Abstract (Swedish)
I den här uppsatsen undersöks meningslängdens betydelse för läsförståelsen hos barn med lässvårigheter. Syftet är att ta reda på om råden om att skriva korta meningar i lättläst skön­litteratur är rimliga eller behöver nyanseras. Med en kvantitativ metod jämförs skön­litterära texter som manipulerats på fyra olika sätt – med långa och korta meningar och med och utan sambandsskapande ord. Materialet består av läsförståelsetester av 57 elever i årskurs 3 och 4, varav 28 hade lässvårigheter och 29 inte hade det. Utifrån resultatet kan jag konstatera att enskilda svåra ord och uttryck verkar påverka läsförståelsen av texten som helhet och att explicit uttryckt koherens underlättar förståelsen. Däremot verkar långa meningar inte automatiskt... (More)
I den här uppsatsen undersöks meningslängdens betydelse för läsförståelsen hos barn med lässvårigheter. Syftet är att ta reda på om råden om att skriva korta meningar i lättläst skön­litteratur är rimliga eller behöver nyanseras. Med en kvantitativ metod jämförs skön­litterära texter som manipulerats på fyra olika sätt – med långa och korta meningar och med och utan sambandsskapande ord. Materialet består av läsförståelsetester av 57 elever i årskurs 3 och 4, varav 28 hade lässvårigheter och 29 inte hade det. Utifrån resultatet kan jag konstatera att enskilda svåra ord och uttryck verkar påverka läsförståelsen av texten som helhet och att explicit uttryckt koherens underlättar förståelsen. Däremot verkar långa meningar inte automatiskt göra en text svårare att förstå. Det kan därför vara befogat att i skrivråd och lätt­lästrekommendationer trycka mer på behovet av enkla ord och koherens. Men för att kunna dra några säkra slut­satser om meningslängdens betydelse för läsförståelsen behövs en större undersökning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olofsson, Emelie LU
supervisor
organization
course
SVEK63 20221
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Lättläst, meningslängd, läs- och skrivsvårigheter, skönlitteratur för barn, läsförståelse
language
Swedish
id
9089780
date added to LUP
2022-06-20 14:46:10
date last changed
2022-06-20 14:46:10
@misc{9089780,
  abstract     = {{I den här uppsatsen undersöks meningslängdens betydelse för läsförståelsen hos barn med lässvårigheter. Syftet är att ta reda på om råden om att skriva korta meningar i lättläst skön­litteratur är rimliga eller behöver nyanseras. Med en kvantitativ metod jämförs skön­litterära texter som manipulerats på fyra olika sätt – med långa och korta meningar och med och utan sambandsskapande ord. Materialet består av läsförståelsetester av 57 elever i årskurs 3 och 4, varav 28 hade lässvårigheter och 29 inte hade det. Utifrån resultatet kan jag konstatera att enskilda svåra ord och uttryck verkar påverka läsförståelsen av texten som helhet och att explicit uttryckt koherens underlättar förståelsen. Däremot verkar långa meningar inte automatiskt göra en text svårare att förstå. Det kan därför vara befogat att i skrivråd och lätt­lästrekommendationer trycka mer på behovet av enkla ord och koherens. Men för att kunna dra några säkra slut­satser om meningslängdens betydelse för läsförståelsen behövs en större undersökning.}},
  author       = {{Olofsson, Emelie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Underbart är kort, eller? Meningslängdens betydelse för läsförståelse hos barn med lässvårigheter}},
  year         = {{2022}},
}