Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fuktegenskaper hos trä med luftspalter

Olovsson, Niklas LU (2023) VMTL01 20222
Department of Building and Environmental Technology
Division of Building Materials
Abstract (Swedish)
Genom experimentell undersökning så analyserades fuktegenskaperna hos trä med luftspalter jämfört med massivt trä. Tre experiment utfördes; koppmetoden, kapilläruppsugningsförmåga och uttorkningsförsök. Ångpermeabiliteten visade sig vara högre i trä med luftspalter än i massiv gran. De två materialen var likvärdiga när det gällde uttorkningstiden och kapilläruppsugningshöjden. Arbetet omfattade också en litteraturstudie för att undersöka klimatpåverkan under den tidigare delen av en livscykelanalys. Här jämfördes trä med luftspalter med två andra träbaserade byggsystem: träregelvägg och korslimmat trä.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olovsson, Niklas LU
supervisor
organization
alternative title
Moisture properties of wood with air gaps
course
VMTL01 20222
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Trä med luftspalter, korslimmat trä, koppmetoden, uttorkningsförsök, kapilläruppsugningsförmåga, fuktegenskaper, trä, ångpermeabilitet.
report number
5127
other publication id
LUTVDG/TVBM-23/5127-SE
language
Swedish
id
9106750
date added to LUP
2023-03-17 14:27:44
date last changed
2023-03-17 14:27:44
@misc{9106750,
  abstract     = {{Genom experimentell undersökning så analyserades fuktegenskaperna hos trä med luftspalter jämfört med massivt trä. Tre experiment utfördes; koppmetoden, kapilläruppsugningsförmåga och uttorkningsförsök. Ångpermeabiliteten visade sig vara högre i trä med luftspalter än i massiv gran. De två materialen var likvärdiga när det gällde uttorkningstiden och kapilläruppsugningshöjden. Arbetet omfattade också en litteraturstudie för att undersöka klimatpåverkan under den tidigare delen av en livscykelanalys. Här jämfördes trä med luftspalter med två andra träbaserade byggsystem: träregelvägg och korslimmat trä.}},
  author       = {{Olovsson, Niklas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fuktegenskaper hos trä med luftspalter}},
  year         = {{2023}},
}