Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Meritokrati och populism - Status som en länk i kedjan?

Velin, Leo LU (2023) SOCK10 20222
Sociology
Abstract (Swedish)
Under de senaste åren har allt fler forskare intresserat sig för förklaringar och orsaker till högerpopulismens framväxt. Olika förklaringar har ofta grundat sig på en dikotomi mellan kulturella värderingar och ekonomisk marginalisering. Nyligen har även teorier som argumenterar för en förmodad koppling mellan meritokrati och populism växt fram, där status varit en sammanbindande länk. Denna uppsats har, via en logistisk regressionsanalys, undersökt sambandet mellan status och väljarstöd för det största högerpopulistiska partiet i Sverige, Sverigedemokraterna. Undersökningens slutsats visar att medan ett sådant samband inte kan etableras kausalt, går resultatet överlag i linje med argumentet. För framtida forskning rekommenderas att mer... (More)
Under de senaste åren har allt fler forskare intresserat sig för förklaringar och orsaker till högerpopulismens framväxt. Olika förklaringar har ofta grundat sig på en dikotomi mellan kulturella värderingar och ekonomisk marginalisering. Nyligen har även teorier som argumenterar för en förmodad koppling mellan meritokrati och populism växt fram, där status varit en sammanbindande länk. Denna uppsats har, via en logistisk regressionsanalys, undersökt sambandet mellan status och väljarstöd för det största högerpopulistiska partiet i Sverige, Sverigedemokraterna. Undersökningens slutsats visar att medan ett sådant samband inte kan etableras kausalt, går resultatet överlag i linje med argumentet. För framtida forskning rekommenderas att mer utförligt undersöka status som en del i den sociala stratifikationen, men även att titta på hur meritokratiska ideal och diskurser eventuellt inverkar på statusbegreppet i relation till högerpopulistiska partier. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Velin, Leo LU
supervisor
organization
course
SOCK10 20222
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Populism, Status, Meritokrati, Logistisk Regression, Sverigedemokraterna
language
Swedish
id
9109023
date added to LUP
2023-01-31 08:59:30
date last changed
2023-01-31 08:59:30
@misc{9109023,
  abstract     = {{Under de senaste åren har allt fler forskare intresserat sig för förklaringar och orsaker till högerpopulismens framväxt. Olika förklaringar har ofta grundat sig på en dikotomi mellan kulturella värderingar och ekonomisk marginalisering. Nyligen har även teorier som argumenterar för en förmodad koppling mellan meritokrati och populism växt fram, där status varit en sammanbindande länk. Denna uppsats har, via en logistisk regressionsanalys, undersökt sambandet mellan status och väljarstöd för det största högerpopulistiska partiet i Sverige, Sverigedemokraterna. Undersökningens slutsats visar att medan ett sådant samband inte kan etableras kausalt, går resultatet överlag i linje med argumentet. För framtida forskning rekommenderas att mer utförligt undersöka status som en del i den sociala stratifikationen, men även att titta på hur meritokratiska ideal och diskurser eventuellt inverkar på statusbegreppet i relation till högerpopulistiska partier.}},
  author       = {{Velin, Leo}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Meritokrati och populism - Status som en länk i kedjan?}},
  year         = {{2023}},
}