Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att bemötas olika

Hansson Lyck, Sanna LU (2023) SOCK07 20231
Sociology
Abstract (Swedish)
Idag är mer än hälften av svenskarna överviktiga. Samtidigt som övervikten ökar, får vi dagligen information om hur vi bör se ut. Den smala kroppen exemplifieras oftast som idealet och tidigare forskning visar hur tjocka personer stigmatiseras konsekvent. Syftet med denna studie är att undersöka detta fenomen genom överviktsopererade kvinnors egna upplevelser av skillnader i bemötandet. Vidare vill denna studie undersöka hur teorier om stigma och respektabilitet kan bidra till en förståelse av skillnader i bemötande. Att rikta in sin på överviktsopererade kvinnor är ett medvetet val, då de har erfarenheter av bemötande vid viktförändring. Detta undersöktes genom semistrukturerade intervjuer där fem intervjupersoner berättade om sina... (More)
Idag är mer än hälften av svenskarna överviktiga. Samtidigt som övervikten ökar, får vi dagligen information om hur vi bör se ut. Den smala kroppen exemplifieras oftast som idealet och tidigare forskning visar hur tjocka personer stigmatiseras konsekvent. Syftet med denna studie är att undersöka detta fenomen genom överviktsopererade kvinnors egna upplevelser av skillnader i bemötandet. Vidare vill denna studie undersöka hur teorier om stigma och respektabilitet kan bidra till en förståelse av skillnader i bemötande. Att rikta in sin på överviktsopererade kvinnor är ett medvetet val, då de har erfarenheter av bemötande vid viktförändring. Detta undersöktes genom semistrukturerade intervjuer där fem intervjupersoner berättade om sina självupplevda upplevelser. Intervjupersonernas berättelser tyder på att det sociala värdet är knutet till kroppen, är kvinnan ”normviktig” blir hon mer respekterad och lyssnad på. Studiens resultat indikerar starkt på att kvinnor bemöts olika beroende på kroppsvikten, vilket gör att dessa kvinnor inte har samma förutsättningar som en person utan stigma eller med mer respektabilitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hansson Lyck, Sanna LU
supervisor
organization
course
SOCK07 20231
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Stigma, Respektabiliteten, Överviktsoperation, Bemötande
language
Swedish
id
9130039
date added to LUP
2023-06-27 13:59:07
date last changed
2023-06-27 13:59:07
@misc{9130039,
  abstract     = {{Idag är mer än hälften av svenskarna överviktiga. Samtidigt som övervikten ökar, får vi dagligen information om hur vi bör se ut. Den smala kroppen exemplifieras oftast som idealet och tidigare forskning visar hur tjocka personer stigmatiseras konsekvent. Syftet med denna studie är att undersöka detta fenomen genom överviktsopererade kvinnors egna upplevelser av skillnader i bemötandet. Vidare vill denna studie undersöka hur teorier om stigma och respektabilitet kan bidra till en förståelse av skillnader i bemötande. Att rikta in sin på överviktsopererade kvinnor är ett medvetet val, då de har erfarenheter av bemötande vid viktförändring. Detta undersöktes genom semistrukturerade intervjuer där fem intervjupersoner berättade om sina självupplevda upplevelser. Intervjupersonernas berättelser tyder på att det sociala värdet är knutet till kroppen, är kvinnan ”normviktig” blir hon mer respekterad och lyssnad på. Studiens resultat indikerar starkt på att kvinnor bemöts olika beroende på kroppsvikten, vilket gör att dessa kvinnor inte har samma förutsättningar som en person utan stigma eller med mer respektabilitet.}},
  author       = {{Hansson Lyck, Sanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att bemötas olika}},
  year         = {{2023}},
}