Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hållbar skolmat som accepteras, uppskattas och äts - önsketänkande eller en möjlighet

Tilmanis, Sebastian LU (2023) MVEM31 20231
Centre for Environmental and Climate Science (CEC)
Abstract
This study examines the perception and acceptance of the Swedish tax paid school
meals, its sustainability aspects and what factors that affect the students in their food choices in the municipality of Ängelholm from a student perspective. The guidelines for school meals in Sweden is for it to be healthy but in recent years also more sustainable. A common way to enact upon the sustainable factor is to serve more plant-based foods and more local produce. But what do adolescents think of these changes? What are their attitudes, perception and acceptance of the current school meals and potential changes? To examine this, a 36-item questionnaire was conducted taking inspiration from the Theory of Planned Behavior factors that affects food... (More)
This study examines the perception and acceptance of the Swedish tax paid school
meals, its sustainability aspects and what factors that affect the students in their food choices in the municipality of Ängelholm from a student perspective. The guidelines for school meals in Sweden is for it to be healthy but in recent years also more sustainable. A common way to enact upon the sustainable factor is to serve more plant-based foods and more local produce. But what do adolescents think of these changes? What are their attitudes, perception and acceptance of the current school meals and potential changes? To examine this, a 36-item questionnaire was conducted taking inspiration from the Theory of Planned Behavior factors that affects food choices. Data was collected from six public schools with students aged 13-20 years old. Data was analyzed using cross-tabulations looking at the correlation between different variables. A cluster analysis was also conducted to examine the different student segments and how they differ from each other. Results show that taste and healthiness play a central part in the adolescent’s food choices independent of other factors. Females tend to view themselves as more environmentally friendly and are also more open towards changes that encourage more environmentally friendly school meals. School meals are also a subject that engages the students and something they are very passionate about. They do however feel that there is a lack of information regarding the climate impact and origin of the food being served in the lunch cafeterias and that this type of information generally is important for them. Overall, there are some interesting aspects and practical changes the municipality could implement to improve the dialogue with the students, but there is still uncertainty towards how they can provide food that is not only sustainable but also accepted by the students. (Less)
Popular Abstract (Swedish)
Du kommer sakna skolmaten när du blir äldre. Detta är något som jag tror många av
oss fått höra någon gång under sin uppväxt. Väl i tonåren gällde det att vara rebellisk, finna sig själv och våga tänja på gränser. Det var mer eller mindre även underförstått att skolmaten var något som man inte tyckte om. Men ju längre åren går, desto mer vill jag tro att man inser att skolmaten, den var nog faktiskt inte så dum som man upplevde den förr. Personligen var jag en av dem som uppskattade skolmaten även under skolgången och som hade lyckan att gå på en skola som serverade bra mat, men så är ju inte fallet för alla.

Tiderna förändras och så gör även trender. Under min skoltid var hela
rörelsen kring att stå upp mot klimatkrisen i princip... (More)
Du kommer sakna skolmaten när du blir äldre. Detta är något som jag tror många av
oss fått höra någon gång under sin uppväxt. Väl i tonåren gällde det att vara rebellisk, finna sig själv och våga tänja på gränser. Det var mer eller mindre även underförstått att skolmaten var något som man inte tyckte om. Men ju längre åren går, desto mer vill jag tro att man inser att skolmaten, den var nog faktiskt inte så dum som man upplevde den förr. Personligen var jag en av dem som uppskattade skolmaten även under skolgången och som hade lyckan att gå på en skola som serverade bra mat, men så är ju inte fallet för alla.

Tiderna förändras och så gör även trender. Under min skoltid var hela
rörelsen kring att stå upp mot klimatkrisen i princip obefintlig och det var absolut ingenting som reflekterades i skolmaten då vi aldrig blev serverade vegetarisk, lokalproducerad eller klimatsmart mat. Däremot tror jag inte att vi hade lika stor uppfattning om vilken påverkan maten vi åt hade på klimatet heller för den sakens skull. I dagens alltmer digitaliserade samhälle är det tydligt att klimatfrågan blir alltmer relevant. Det kan ju i och för sig också ha att göra med att vi på riktigt börjar känna av konsekvenserna av klimatförändringar. Oavsett, så är skolmaten fortfarande något som dagens ungdomar har en nära relation till, något de kommer i kontakt med på daglig basis under skolgången. Ska de bli lidande av vilka förändringar som politiker och andra beslutsfattare väljer att tillämpa? Personer som har helt andra preferenser när det gäller mat och som framför allt kommer från en helt annan generation.


Samtidigt kan vi inte enbart se till att tillfredsställa elevernas varje önskemål
för då hade det troligtvis blivit hamburgare, pizza och tacos var och varannan dag. Men det finns samtidigt guldkorn i klassisk husmanskost och legendariska paradrätter. Vem minns inte den sprödbakade torsken med den där härliga, krämiga och kalla dillsåsen? Det är en klassiker som går hem bland många skolungdomar än i dag, tro mig. Att prata om skolmaten med elever har varit upplyftande men samtidigt oroväckande och jag tror att mina farhågor hade varit precis likadana, fast från en annan vinkel om jag valt att prata om skolmaten med beslutsfattare istället. Det handlar helt enkelt om att försöka få till det bästa av två världar. Om det ens är möjligt lär jag nog aldrig bli klok på, men man kan väl alltid hoppas. Oavsett så handlar det i slutändan om en hårfin balansgång som kräver uppoffringar, tolerans och acceptans från samtliga parter. Svårare än så är det inte (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Tilmanis, Sebastian LU
supervisor
organization
course
MVEM31 20231
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
food choice, school meals, municipality, adolescents, sustainability, TPB, matval, skolmåltider, kommun, ungdomar, hållbarhet
language
Swedish
id
9131868
date added to LUP
2023-07-03 14:49:22
date last changed
2023-07-03 14:49:22
@misc{9131868,
  abstract     = {{This study examines the perception and acceptance of the Swedish tax paid school
meals, its sustainability aspects and what factors that affect the students in their food choices in the municipality of Ängelholm from a student perspective. The guidelines for school meals in Sweden is for it to be healthy but in recent years also more sustainable. A common way to enact upon the sustainable factor is to serve more plant-based foods and more local produce. But what do adolescents think of these changes? What are their attitudes, perception and acceptance of the current school meals and potential changes? To examine this, a 36-item questionnaire was conducted taking inspiration from the Theory of Planned Behavior factors that affects food choices. Data was collected from six public schools with students aged 13-20 years old. Data was analyzed using cross-tabulations looking at the correlation between different variables. A cluster analysis was also conducted to examine the different student segments and how they differ from each other. Results show that taste and healthiness play a central part in the adolescent’s food choices independent of other factors. Females tend to view themselves as more environmentally friendly and are also more open towards changes that encourage more environmentally friendly school meals. School meals are also a subject that engages the students and something they are very passionate about. They do however feel that there is a lack of information regarding the climate impact and origin of the food being served in the lunch cafeterias and that this type of information generally is important for them. Overall, there are some interesting aspects and practical changes the municipality could implement to improve the dialogue with the students, but there is still uncertainty towards how they can provide food that is not only sustainable but also accepted by the students.}},
  author       = {{Tilmanis, Sebastian}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hållbar skolmat som accepteras, uppskattas och äts - önsketänkande eller en möjlighet}},
  year         = {{2023}},
}