Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Högerpopulismens kvinnliga dragningskraft

Belachew, Esther LU and Wighagen, Malin LU (2024) STVA23 20241
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur högerpopulistiska kvinnor i USA attraherar kvinnliga väljare till sin politik. Högerpopulismen har på senare år varit framträdande i USA, särskilt inom det republikanska partiet. Studien utförs genom en kvalitativ framing-analys på tre tal av de högerpopulistiska kvinnorna Candace Owens, Kristi Noem och Marjorie Taylor Greene. I talen observeras ett antal huvudteman. Framträdande teman i talen är bland annat transgenderism, feminism, invandring, familjefrågor och hotet från vänstern. Dessa teman undersöks utifrån teorierna Emancipation Fatigue, Sexual Exceptionalism och New Maternalism som försöker förklara varför kvinnor attraheras av högerpopulismen. Resultatet visar att teorierna är framträdande... (More)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur högerpopulistiska kvinnor i USA attraherar kvinnliga väljare till sin politik. Högerpopulismen har på senare år varit framträdande i USA, särskilt inom det republikanska partiet. Studien utförs genom en kvalitativ framing-analys på tre tal av de högerpopulistiska kvinnorna Candace Owens, Kristi Noem och Marjorie Taylor Greene. I talen observeras ett antal huvudteman. Framträdande teman i talen är bland annat transgenderism, feminism, invandring, familjefrågor och hotet från vänstern. Dessa teman undersöks utifrån teorierna Emancipation Fatigue, Sexual Exceptionalism och New Maternalism som försöker förklara varför kvinnor attraheras av högerpopulismen. Resultatet visar att teorierna är framträdande i alla tre tal, vilket i enlighet med teorierna, förklarar varför kvinnor attraheras till högerpopulismen. Teorierna är ursprungligen utformade efter ett europeiskt perspektiv, men denna studie visar att de är applicerbara även på ett amerikanskt fall. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Belachew, Esther LU and Wighagen, Malin LU
supervisor
organization
course
STVA23 20241
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Kvinnor, Högerpopulism, USA, Republikanska partiet, Framing-analys
language
Swedish
id
9153566
date added to LUP
2024-10-01 11:35:52
date last changed
2024-10-01 11:35:52
@misc{9153566,
  abstract     = {{Syftet med uppsatsen är att undersöka hur högerpopulistiska kvinnor i USA attraherar kvinnliga väljare till sin politik. Högerpopulismen har på senare år varit framträdande i USA, särskilt inom det republikanska partiet. Studien utförs genom en kvalitativ framing-analys på tre tal av de högerpopulistiska kvinnorna Candace Owens, Kristi Noem och Marjorie Taylor Greene. I talen observeras ett antal huvudteman. Framträdande teman i talen är bland annat transgenderism, feminism, invandring, familjefrågor och hotet från vänstern. Dessa teman undersöks utifrån teorierna Emancipation Fatigue, Sexual Exceptionalism och New Maternalism som försöker förklara varför kvinnor attraheras av högerpopulismen. Resultatet visar att teorierna är framträdande i alla tre tal, vilket i enlighet med teorierna, förklarar varför kvinnor attraheras till högerpopulismen. Teorierna är ursprungligen utformade efter ett europeiskt perspektiv, men denna studie visar att de är applicerbara även på ett amerikanskt fall.}},
  author       = {{Belachew, Esther and Wighagen, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Högerpopulismens kvinnliga dragningskraft}},
  year         = {{2024}},
}