Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Uppföljning och lärande efter företagsförvärv: En studie av synergieffekter och goodwill

Svantesson, Anna-Johanna LU ; Sternäng, Frida LU and Danielsson, Karin LU (2024) FEKH69 20241
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
I denna studie undersöks hur företag följer upp förväntade synergieffekter efter företagsförvärv där goodwill har redovisats och hur lärande sker. Studien har två syften. Det första syftet är att analysera hur svenska börsnoterade företag följer upp förväntade synergieffekter vid företagsförvärv. Det andra syftet är att analysera företagens lärandeprocesser efter företagsförvärv. För att samla in empiri har intervjuer genomförts med representanter från sex svenska small-cap-bolag, med fokus på uppföljning och lärande vid företagsförvärv och synergieffekter. Den empiriska datan har analyserats med hjälp av PDCA-cykeln och teorin om organisatoriskt lärande. Resultaten visar att företag följer upp företagsförvärv och dess synergieffekter... (More)
I denna studie undersöks hur företag följer upp förväntade synergieffekter efter företagsförvärv där goodwill har redovisats och hur lärande sker. Studien har två syften. Det första syftet är att analysera hur svenska börsnoterade företag följer upp förväntade synergieffekter vid företagsförvärv. Det andra syftet är att analysera företagens lärandeprocesser efter företagsförvärv. För att samla in empiri har intervjuer genomförts med representanter från sex svenska small-cap-bolag, med fokus på uppföljning och lärande vid företagsförvärv och synergieffekter. Den empiriska datan har analyserats med hjälp av PDCA-cykeln och teorin om organisatoriskt lärande. Resultaten visar att företag följer upp företagsförvärv och dess synergieffekter genom kontinuerlig rapportering, samt att företag förvärvar ny kunskap genom insikter i uppstartsfasen och övertagande av system under integrationsfasen. Studien bidrar med kunskap till företag som genomför förvärv och erbjuder rekommendationer om vilka områden som bör prioriteras för att uppnå förväntade synergieffekter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svantesson, Anna-Johanna LU ; Sternäng, Frida LU and Danielsson, Karin LU
supervisor
organization
course
FEKH69 20241
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Företagsförvärv, goodwill, synergieffekter, uppföljning, lärande
language
Swedish
id
9170578
date added to LUP
2024-08-05 11:13:25
date last changed
2024-08-05 11:13:25
@misc{9170578,
  abstract     = {{I denna studie undersöks hur företag följer upp förväntade synergieffekter efter företagsförvärv där goodwill har redovisats och hur lärande sker. Studien har två syften. Det första syftet är att analysera hur svenska börsnoterade företag följer upp förväntade synergieffekter vid företagsförvärv. Det andra syftet är att analysera företagens lärandeprocesser efter företagsförvärv. För att samla in empiri har intervjuer genomförts med representanter från sex svenska small-cap-bolag, med fokus på uppföljning och lärande vid företagsförvärv och synergieffekter. Den empiriska datan har analyserats med hjälp av PDCA-cykeln och teorin om organisatoriskt lärande. Resultaten visar att företag följer upp företagsförvärv och dess synergieffekter genom kontinuerlig rapportering, samt att företag förvärvar ny kunskap genom insikter i uppstartsfasen och övertagande av system under integrationsfasen. Studien bidrar med kunskap till företag som genomför förvärv och erbjuder rekommendationer om vilka områden som bör prioriteras för att uppnå förväntade synergieffekter.}},
  author       = {{Svantesson, Anna-Johanna and Sternäng, Frida and Danielsson, Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Uppföljning och lärande efter företagsförvärv: En studie av synergieffekter och goodwill}},
  year         = {{2024}},
}