Ursprungsinformation om mat på restaurang
(2016) In AgriFood Fokus- Abstract (Swedish)
- Information om vilket land maten kommer ifrån finns i allt större utsträckning i livsmedelsbutiken men för restauranger finns det inget krav att informera gästerna om matens ursprung. Vår analys visar att restaurangbesökares efterfrågan av ursprungs-information är begränsad och främst gäller kött. Vår slutsats är att det bör vara frivilligt, snarare än tvingande, för restauranger att tillhandahålla ursprungsinformation. Ett problem som framkommer är att konsumenternas förståelse av den befintliga obligatoriska ursprungsmärkningen av livsmedel är låg. En anledning kan vara att lagstiftningen är komplex och att ursprungskriterierna omfattar flera led av produktionskedjan.
Please use this url to cite or link to this publication:
https://lup.lub.lu.se/record/11881e23-3952-48b4-a646-f2dff45989be
- author
- Nordström, Jonas LU and Johansson, Helena LU
- organization
- publishing date
- 2016-11-20
- type
- Book/Report
- publication status
- published
- subject
- keywords
- märkning, livsmedel, restaurang
- in
- AgriFood Fokus
- issue
- 2016:1
- pages
- 12 pages
- publisher
- AgriFood Economics Centre
- language
- Swedish
- LU publication?
- yes
- id
- 11881e23-3952-48b4-a646-f2dff45989be
- alternative location
- http://www.agrifood.se/Files/AgriFood_Other_20166.pdf
- date added to LUP
- 2016-12-30 18:34:15
- date last changed
- 2023-09-14 09:01:37
@techreport{11881e23-3952-48b4-a646-f2dff45989be, abstract = {{Information om vilket land maten kommer ifrån finns i allt större utsträckning i livsmedelsbutiken men för restauranger finns det inget krav att informera gästerna om matens ursprung. Vår analys visar att restaurangbesökares efterfrågan av ursprungs-information är begränsad och främst gäller kött. Vår slutsats är att det bör vara frivilligt, snarare än tvingande, för restauranger att tillhandahålla ursprungsinformation. Ett problem som framkommer är att konsumenternas förståelse av den befintliga obligatoriska ursprungsmärkningen av livsmedel är låg. En anledning kan vara att lagstiftningen är komplex och att ursprungskriterierna omfattar flera led av produktionskedjan.}}, author = {{Nordström, Jonas and Johansson, Helena}}, institution = {{AgriFood Economics Centre}}, keywords = {{märkning; livsmedel; restaurang}}, language = {{swe}}, month = {{11}}, number = {{2016:1}}, series = {{AgriFood Fokus}}, title = {{Ursprungsinformation om mat på restaurang}}, url = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/18895981/AgriFood_Other_20166.pdf}}, year = {{2016}}, }